Szemet vetett Románia aranykészletére Dragnea

Azt szeretné, hogy közelebb legyen hozzá.
Hirdetés

A jelek szerint elkapta az aranyláz Liviu Dragneát, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, aki egyben a kormány igazi feje is:  Şerban Nicolae PSD-s szenátorral közösen olyan törvénytervezetet terjesztett be a szenátusban, amely arra kötelezné a Román Nemzeti Bankot (BNR), hogy szállítsa haza az ország külföldön őrzött aranykészletének nagy többségét.

A szerdán benyújtott, sürgősségi eljárással megvitatandó tervezet értelmében a jegybank legfeljebb az aranykészlet öt százalékát tarthatja külföldön, a többit Romániában kell őriznie.

Az indoklás meglehetősen körmönfont:

arra hivatkoznak, hogy az ország gazdasági helyzete nem indokolja az arany külföldi tárolását.

Dragneáék szerint az elmúlt években a román gazdaság pozitív irányba haladt, folyamatos, jelentős és fenntartható volt a növekedés, a nemzeti deviza árfolyama pedig stabil volt.

Vagyis – így a PSD elnöke – semmi sem indokolja, hogy az ország jelentős aranykészletét külföldön tárolják, már csak azért sem, mert az nem kevés pénzbe kerül.

Nem azért mondjuk, de a kormányt ismerve ebből a nyakatekert érvelésből inkább épp hogy az jön le, hogy kezd egyre nagyobb lenni a baj.

Romániának egyébként közel 104 tonna aranytartaléka van, amit Londonban, a Bank of Englandben őriznek.

Ez egyáltalán nem példátlan,

számos ország őrzi külföldön, biztonságosnak tartott helyszíneken az értékeit.

Hirdetés

Mugur Isărescu, a jegybank elnöke nemrég ironikusan meg is jegyezte, miután valaki ezt rosszallóan szóvá tette: mégis, mit képzelnek, a nemzeti bank pincéjében őrzik az arany-, euró- és dollártartalékokat? Elvégre nemzetközi tartalékokról van szó.

Románia aranytartaléka jelenleg pontosan 103,7 tonnát nyom, ami 2018 január 31-én 3,843 milliárd eurót ért.

Az ország nemzetközi tartalékai – ami a valuta- és az aranytartalékot is jelenti – január 31-én 35,765 milliárd eurót tettek ki, miközben ez az összeg december 31-én még 36,8 milliárd euró volt.

Persze az angol jegybankban őrzött aranytartalék továbbra is Románia tulajdonában van, és csakis a Román Nemzeti Bank egyértelmű utasításai alapján szabad hozzányúlni. 

Daniel Dăianu, a jegybank igazgatótanácsának tagja elmondta: azért tartják külföldön az aranyat, mert bármikor beüthet valami nagyobb veszélyhelyzet, hiszen – hogy a klasszikust idézzük – a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.

Mi már előre látjuk, hogy a Dragnea-féle tervezet miatt a belföldi helyzet is fokozódni fog.

Mások is szeretik otthon tartani a „családi” aranyat
Egyébként nem példa nélküli, hogy egy ország úgy dönt: szívesebben látja otthon az aranykészletét. Németország például szintén külföldön – New Yorkban, Londonban és Párizsban – tartotta az aranykészletét. Aztán úgy döntöttek, hogy a felét hazaszállítják, ezért New Yorkból 300, Párizsból pedig 374 tonnát vittek haza. Magyarország pedig tavaly szállította haza Londonból a mintegy 4 tonnányi aranytartalékát. Hollandia még 2014-ben vitt haza 122 tonna aranyat New Yorkból. A világ legnagyobb aranykészlete egyébként még ezt követően is New Yorkban van: a Fed páncéltermeiben a világ több tucatnyi országának 6350 tonnányi aranyát tárolják.

Hirdetés