Kolozsvár jobban rákötné magát az észak-erdélyi autópályára

Szászfenest nem tudja átrepülni, ezért más irányban próbálkozik.
Hirdetés
Még legalább egy helyen kellene rácsatlakoztatni a kolozsvári autós forgalmat az észak-erdélyi autópályára, és erre legalább két ötlete van Emil Boc polgármesternek, mondta ma egy helyi rádióműsorban, amelyet a Ziua de Cluj napilap szemlézett.
 
Mert az ugye mégsem járja, hogy aki Kolozsvárról szeretne autópályán eljutni Tordára vagy Nagyenyedre, az a 15 km-re lévő Gyaluig autózzon másik irányba, nyugat felé, ráadásul azon a Szászfenesen át, amely egy közlekedési katasztrófa, és talán csak éjszaka nincs forgalmi dugó rajta.
 
A kolozsvári polgármesteri hivatal ezért két csatlakozási variánst is ajánl a szállításügyi minisztériumnak, hátha az egyiket legalább jóváhagyja:
  • vagy Tordatúrnál kössék össze az E81-es főutat az autópályával,
  • vagy Kolozsvár dél-keleti terelőútját, az Apahida-Bányabükk utat hosszabbítsák meg Csürülyéig, illetve a közelben lévő autópályáig.
Boc reménykedik, hogy a kormány támogatja a tervét, legalábbis nem tapasztalt ellenállást vele szemben, mondta. Sőt úgy ítéli meg, hogy egyik változat sem kerülne túl sok pénzbe.
 
Kolozs megyén keresztül húzódik az észak-erdélyi autópálya legnagyobb, egybefüggő része, 62 km, Magyarnádastól Aranyosgyéresig, amelynek a Pro Infrastructura Egyesület annyira örült, hogy félórás videóban járta be.
 
Boc egyébként nemcsak a kormánynál kilincsel közúti infrastuktúráért. Ugyan ott hagyják majd jóvá Kolozsvár északi, Gyalu és Apahida közötti terelőútjának végső nyomvonalát, és a kormány elő is irányzott 150 millió eurót uniós alapokból erre a 38 km-es szakaszra, de már most tudni, hogy ennyi pénz nem lesz elég rá: legalább 250 millió euróba kerül majd. 
 
Ezért a polgármester ennek az útépítési támogatásnak a megemelését is felvetette tegnap a Nyugati Szövetség találkozóján, ahol a négy nyugati nagyváros vezetői az Európai Bizottság képviselőivel tárgyaltak a 2021-2027-es költségvetési ciklusban sorra kerülő infrastrukturális beruházásokról. Mindenképp szeretnék összekötni a Temesvár-Arad autópályát Nagyváradnál az észak-erdélyi autópályával, és a nagyvárosok között akár 160 km/órás sebességet is lehetővé tevő vasúti hálózatot is terveznek.

Hirdetés