Megint 5 százalék alá mérte az RMDSZ-t egy közvélemény-kutatás

De attól az RMDSZ még be szokott jutni, mert nem mérik pontosan.
Hirdetés
Azok vannak a legtöbben (23,1%), akik nem tudják, kire szavazzanak, vagy nem árulják el, derül ki az IMAS közvéleménykutató legújabb felméréséből, amelyet az Europa FM rádió rendelt arról, kire szavaznának a polgárok, ha most vasárnap lennének az európai parlamenti választások.
 
Bár tételesen csak 4,9 százalék válaszolta, hogy nem menne el szavazni, az EP-választások Romániában soha nem mozgatják meg igazán a választópolgárokat, a részvétel általában 30 és 40 százalék között mozog.
 
Az IMAS felmérésében a válaszadók 16,4 százaléka voksolna a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 16,3 százaléka a Nemzeti Liberális Pártra, és 12,9 százaléka az USR és a PLUS választási szövetségére. A biztos pártválasztók körében hasonlóan szoros a verseny: a PSD-re 22,7, a PNL-re 22,6 százalék voksolna, az USR-PLUS a szavazatok 17,9 százalékát gyűjtené be.
 
Az ALDE-re a válaszadók 9, a biztos pártválasztók 12,5 százaléka szavazna, Victor Ponta Pro Románia Pártjára a megkérdezettek 9,7, a biztos pártválasztók 13,4 százaléka szavazna. A PMP és az RMDSZ hasonló arányban maradna az öt százalékos küszöb alatt, a felmérés az RMDSZ-nek 3,4, a biztos pártválasztók között 4,7 százalékot jósol, a PMP-nek 3,2, illetve 4,4 százalékot. Ezek az országos felmérések azonban rendszeresen alulmérik az RMDSZ-t.
 
A felmérés egyetlen, nem parlamenti pártot nevesít, a baloldali Demost, amelyre a megkérdezettek 0,3, a biztos pártválasztók 0,4 százaléka szavazna.
 
A felmérés február 1. és 21. között készült 1010 személy megkérdezésével. Hibahatára +/-3 százalék.
 
Az EP-választásokat május 26-án tartják, Romániában negyedjére.

Hirdetés