Már orvvadászni sem lehet nyugodtan

Mert még a sertéspestis terjesztésével is megvádolják szegény orvvadászokat és orvbölléreket.
Hirdetés

Nagyon ráfázott négy Bihar megyei férfi arra, hogy megkívánta a vaddisznóhúst, és maga ment meglőni a menüt. Tiltott területen vadásztak, de orvvadászként a sertéspestis miatt buktak le, írja a Mediafax.

A meglőtt vad ugyanis hordozta a sertéspestis vírusát, és ez nem úgy derült ki, hogy elvitték a húsát megvizsgáltatni. A négy optimista vadász otthon dolgozta fel a vaddisznó húsát, többek között kolbászt készítettek belőle. Pár nappal a vaddisznótor után viszont a négy közül két férfi gazdaságában is megbetegedtek, majd elhulltak a háztáji sertések, kimutathatóan sertéspestis miatt. A harmadiknál is elhulltak, de ott még nem mutatták ki a vírust.

Az esetről Bihar megye prefektusa, Ioan Mihaiu számolt be meglehetősen keresetlenül: „Mi itt harcolunk az afrikai sertéspestissel, ők meg elmennek orvvadászni anélkül, hogy érdekelnék őket a következmények. Ha legalább elvitték volna a vaddisznót megvizsgáltatni, mielőtt feldolgozták volna a húsát”, háborgott Mihaiu.

A vadat ugyanis a járványos gócnak minősített Érsemjén vadászterületén lőtték, a prefektus szerint tudhatták volna, ez mivel jár. A hatóságok a vadhúsból készített ételeket is megvizsgálják, és ha kimutatják belőlük a sertéspestis vírusát, az orvvadásznak állt négy gazda nem kap kártérítést az elhullott sertései után.

És persze nemcsak orvvadászat miatt indítanak ellenük bűnvádi eljárást, hanem a sertéspestis járványos betegség terjesztése miatt is, ami szintén büntetőjogi kategória.

Hirdetés