Totális embertelenség: a bezáratott idősotthonban „felejtettek” két bentlakót

A hétfőn kiürített idősotthonnál vizsgálódó felügyelők egyszercsak arra lettek figyelmesek, hogy az épületben valakik segítségért kiáltanak. Újabb sokkoló részletek a horrorházról.
Hirdetés

A hét elején írtunk arról a Temes megyei településről, ahol engedély nélkül működött egy idősotthon, embertelen körülmények között tartva 11 idős, többnyire ágyhoz kötött vagy nehezen mozgó személyt. Bár a lieblingi házat azonnal kiürítették a hatóságok, az öregeket pedig a dettai kórházba szállították, szerda este, amikor a munkügyi hivatal és a fogyasztóvédelem felügyelői a helyszínen vizsgálódtak, arra lettek figyelmesek, hogy az épületben valakik segítségért kiáltanak. Mint kiderült két idős férfi továbbra is a házban tartózkodott.

A sajtóbeszámolók alapján nem világos, hogyan kerültek vissza a „horrorházba”, egyes portálok szerint el sem vitték őket, mások azt írják, hogy a hozzátartozók döntöttek úgy, hogy a legjobb hely számukra a hatóságok által bezáratott intézmény. A ház tulajdonosa nem hajlandó semmilyen információval szolgálni a hatóságoknak a kialakult helyzetről. Az egyik férfit a dettai kórházba vitték, a másik viszont megtagadta a beutalását, sorsáról egyelőre nem közöltek semmit. 

Az viszont tény, hogy egy kimenekített asszony csütörtök hajnalban elhunyt a dettai kórházban. A 86 éves hölgy több betegségben is szenvedett, de semmilyen gyógyszert nem kapott az idősotthonban, sőt, a többi bentlakóval egyetemben őt is éheztették. A kórház értesítette a rendőrséget, ezért az asszony holttestét boncolásnak vetik alá. A 11 idős lakó közül két személyt hazaszállítottak a családtagok, a többiek a kórházban maradtak, állapotuk stabil.

Az orvosok sokkoló részletekkel számoltak be a magánintézményben uralkodó elképesztő viszonyokról. Az öregek nem kaptak semmilyen gyógyszert az otthonban, teljesen elhanyagolták őket, naponta egyszer kaptak enni, akkor is többnyire babot. Annyira ki voltak éheztetve, hogy miután kórházba kerültek, egész éjszaka ettek.

Hirdetés

A fűtetlen, penésszel teli házban nem volt konyha, az idősek egy udvari fabudit használtak, ételüket egy improvizált, egérürülékes főzőhelyiségben készítették. A tizenegy személyre – nőkre és férfiakra – egyetlen fürdőszoba jutott, melyet senki nem tartott tisztán, az ágynemüket sem cserélték. A házba szabad bejárása volt a kutyáknak, ugyanakkor nyulakat is találtak benn. Az idősek havonta 1700 lejt fizettek, hogy itt élhessenek.

Az idősotthont korábban már megbüntette a közegészségügyi hivatal, januárban felfüggesztették a működési engedélyt is. Mivel érdemi változás nem történt ezt követően sem, az öregek kimenekítése mellett döntöttek.

Hirdetés