Megvan a legdrágább hazai ketchup

Kétezer lejébe fáj azoknak a tüntetőknek, akik felkenték az igazságügyi minisztérium épületére.
Hirdetés
Összesen kétezer lejnyi bírságot szabott ki a csendőrség arra a hét tüntetőre, aki ketchupot dobott kedd este az igazságügyi minisztérium épületére. Nem ússzák meg a bírsággal, bűnvádi eljárás is indul ellenük a közrend megzavarása miatt.
 
A szószos tiltakozást a minisztériumot őrző csendőr vette észre, és riasztotta a kollégáit, hogy segítsenek leállítani a tárcát fűszerező tüntetőket. Hét embert vittek be, akiket közrend megzavarásáért, obszcén gesztusokért és sértegetésért bírságoltak meg.
 
Bukarestben és Kolozsváron azért volt kisebb tüntetés tegnap este, mert a kormány aznap sürgősségi rendelettel módosította a tavaly módosított igazságügyi törvénycsomag azon rendelkezéseit, amelyek az ügyészségi vezetők kiválasztására vonatkoznak. Anélkül, hogy erről a szakmai szervezetekkel egyeztetett volna.
 
Ezentúl a vádhatóságok vezetését nem lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni, a jelenleg tisztségben lévő ügyvivők mandátuma 45 napon belül lejár. Egy másik előírás szerint immár bírák is pályázhatnak az ügyészségi vezetői posztokra, ha korábban ügyészként dolgoztak. Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerint így bővülni fog a vezetői posztra pályázók köre, a szakmai szervezetek azonban már tegnap este bírálták a döntés hirtelenségét, egyeztetés nélküli voltát és tartalmát is: állításuk szerint egyszerűen le fognak állni ezek a legfőbb ügyészségi szervek, ha (akár súlyos betegség vagy halál miatt) hirtelen megürül az egyik vezetői tisztség, és nem lehet azonnal ügyvivőt kinevezni.
 
Azt is nehezményezik, hogy a bírák és ügyészek szakmai szervezetének mindössze a kormányszavazás előtt pár órával véleményezésre megküldött sürgősségi rendelet tervezete szerint az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészséget (SIIJ) kivonnák a legfőbb ügyész hatásköre alól.

Hirdetés