Az életével fizethet a Marosvásárhelyen méhkaptárakat megdézsmáló medve

A környezetvédelmi ügynökség kilövési engedélyt kért ellene.
Hirdetés

Sokba kerülhet a torkoskodás annak a medvének, amely a múlt héten, illetve a hétvégén több alkalommal is beszabadult egy udvarra Marosvásárhelyen, és több méhkaptárt is tönkretett: a Környezetvédelmi Ügynökség kilövési engedélyt kért ellene.

Dănuţ Ştefănescu, az ügynökség Maros megyei kirendeltségének vezetője hétfőn elmondta, miután a medve szombatra virradóra már sokadik alkalommal tört be a Negoiului utcai portára, ahol megrongálta a kaptárakat és felfalta a mézet, engedélyt kértek a bukaresti hatóságoktól a kilövésére, elkerülendő a további károkozást, illetve azt, hogy veszélyeztesse a polgárok testi épségét.

A medve által a méhésznek okozott kár a gazda becslése szerint mintegy tízezer lej. Az állat a gyanú szerint egy nőstény, amely a Somostető irányából érkezik, és arra is távozik.

A környezetvédelmi ügynökség vezetője szerint az, hogy a medve immár visszatérő „vendég”, azt jelzi, hogy hozzászokott a városhoz, ami potenciális veszélyforrássá teszi. 

Azt is elmondta, hogy az ügynökség becslései szerint a megyében mintegy ezer medve él, az állatvédő szervezetek viszont ennél kevesebbre teszik a számukat. A vadászok ugyanakkor többre. 

Hirdetés

Annyi azonban  Ştefănescu szerint bizonyos, hogy több medve él a megyében, mint ahánynak az eltartására az élőhely nagysága alkalmas.

Az érintett utca lakói egyébként félelemben élnek a medve miatt, van, aki máshova költöztette a gyerekét. 

Hirdetés