Gyászol az erdélyi színházi szakma: elhunyt Szabó József Ódzsa

A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Hirdetés

Az elmúlt évszázad egyik legfontosabb erdélyi színházi alkotójaként számon tartott Szabó József Ódzsa a Szigligeti Társulat örökös tagja, a nagyváradi Szigligeti Színház emblematikus rendezőegyénisége életének 91. évében hunyt el, tájékoztatott a teátrum.

A székelyhídi születésű Ódzsa középiskoláit Nagyváradon, a Szent László Gimnáziumban, illetve a Magyar Fiúlíceumban végezte,  majd a kolozsvári Bolyai Egyetem filozófia, pedagógia és lélektan szakán töltött egy éves kitérő után 1949 őszén jelentkezett a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola rendezői szakára, ahol olyan neves személyiségek oktatták, mint Harag György, Tompa Miklós,  Kovács György vagy Delly Ferenc. 1953-ban egy évig állami ösztöndíjjal a moszkvai Színművészeti Főiskolán is tanult rendezést. Harag Györggyel és Farkas Istvánnal együtt alapító tagja volt az 1953-ban Nagybányán alapított, majd 1956-ban Szatmárnémetibe költözött társulatnak.

Pályafutását Nagybányán kezdte, 1957–70 között a Kolozsvári Magyar Színház rendezője, 1970-ben a nagyváradi társulat főrendezője és művészeti vezetője volt. Legemlékezetesebb rendezései: Az ifjú W. újabb szenvedései, Anyám könnyű álmot ígér, Ősvigasztalás vagy Az ember tragédiája.

1983-ban Magyarországra települt, a Győri Kisfaludy Színházban, a Magyar Színkörben (Budapest), valamint a Veszprémi Petőfi Színházban is dolgozott, 1990-ben pedig a kurszki Puskin Színházban vendégrendezte Csurka István Az idő vasfoga című szatíráját.  1995 és 2000 között öt éven keresztül a glasgow-i Skót Királyi Zenei és Színművészeti Akadémián volt vendégtanár, később úgy döntött, Írországba költözik.

A rendező a rendszerváltás után többször is hazalátogatott,  Sepsiszentgyörgyön, Szatmárménetiben és Nagyváradon is rendezett. Szülővárosa díszpolgárává avatták, míg a Szigligeti Színház társulata életműdíjjal ünnepelte egykori főrendezőjét.

Hirdetés

2016-ban jelent meg a Színház álom-indulattal című kötetet, mely gazdag életpályájának szintézise.

Nyugodjék békében!

Hirdetés