Képernyőkép az Actual de Cluj videójából
Gourmegyetem
szabot
2019. február 15. péntek, 17:19
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Akkora a sor a kolozsvári mezőgazdasági egyetem tegnap megnyílt boltjánál, hogy két részre szakítja az ajtó: nagyjából tízen férnek be, és legalább húszan állnak sorba az ajtón kívül azért, hogy 
 

alapélelmiszerek akadémiai szintű változatához jussanak

– derül ki az Actual de Cluj helyszíni videójából. Az egyetem ugyanis Gourmeticus Academicum márkanéven futtatja azt a pár termékét, amely tényleg alap minden háztartásban: tej, joghurt, tojás, kolbász. A kovászos kenyeret Szászrégenből szerzik be. És vannak, akik ezeket már évek óta tőlük vásárolják meg a Monostori út 3 szám alatt.
 
A 15 ezer euróból berendezett kisbolt ugyan tegnap nyílt meg, de előtte 15 évig egy bódéból árulta az egyetem saját termékeit. Tavaly alapított céget azért, hogy jogi személynek is értékesíthesse a több tangazdaságából, a Palocsay-kertből és a Fenesi úti műhelyeiből származó termékeit. 
 
Szupermarketeknek nem adnak el, nem is szándékoznak, mondta a lapnak a kft-t vezető Lucian Cuibus egyetemi oktató, de állandó partnerük például a BBTE óvodája, ahova joghurtot szállítanak a szülők kérésére, akik mindenképp helyi terméket akartak a csemetéiknek.
 

A boltnak naponta 3000 és 7000 lej közötti a forgalma,

legkeresettebb a tej (3 lej literje), a tojás (darabja 50 bani), és sokak kedvence a Palocsay-kert almáiból sütött sütemény négy lejért. De árulnak kovászos kenyeret és csípős kolbászt is, amelyet nemrég dobtak piacra, és máris harmadik lett az idei SzalonnaFeszten.
 
Az egyetem elődje, a Mezőgazdasági Intézet 1869 óta működtette a kolozsi kísérleti gazdaságot, jelenleg 667 hektáron tenyésztenek 300 sertést, 270 tehenet, 800 juhot és 11 ezer tyúkot. A Fenesi úton egyelőre a mészárszék, a pékség és a tejüzem működik, most engedélyeztetik a sörfőzdét és a borászatot. 
 
A termék származási és forgalmazási helye között legtöbb 70 km a távolság, és mivel az egyetem az előállító és a forgalmazó is, ezzel igyekszik a from farm to fork kereskedést erősíteni, ahol az áru a termelőtől egyből a fogyasztóhoz kerül. De tervezik, hogy helyi kistermelőktől is vásárolnak majd, például mézet, amit aztán a boltban értékesítenek.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29955
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.