Rajonganak a románok a hadseregért és az egyházért

Ez derül ki egy friss felmérésből.
Hirdetés

Majd elolvadnak Románia polgárai a hadseregért és az egyházért – ez derül ki az INSCOP közvélemény-kutató csütörtökön ismertetett felméréséből.

A kutatásból kiderül, hogy a romániai intézmények közül a hadseregben bíznak a leginkább: a megkérdezettek 64,1 százaléka mondta azt, hogy tökéletesen megbízik az egyenruhásokban.

Ha már egyenruha: az egyházé – ami vélhetően az ortodox egyházat jelenti – a dobogó második foka: 54,5 százalék mondta azt, hogy maradéktalanul bízik benne. És még nem ért véget az egyenruhások sora: a harmadik hely a csendőrségé 43,5 százalékkal, míg a rendőrség 41,2 százalékkal a negyedik.

A top ötbe az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) is befért,

a rettegett intézménybe a válaszadók 39,7 százaléka veti minden bizodalmát, míg az államfői hivatal 39,1 százalékkal csak a hatodik.

Igaz, novemberben még csak 33,7 százaléknyian bíztak benne.

Érdekes, hogy a polgármesteri hivatalokban ugyanannyian bíznak, mint a nemzeti bankban: a bizalmi indexe mindkettőnek 34,7 százalék. 

Ugyancsak megegyezik azok aránya, akik a hírszerző szervekben bíznak:

egyaránt 31,4 százalék helyezi minden bizalmát a Román Hírszerző Szolgálatba (SRI) és a Külügyi Hírszerző Szolgálatba (SIE).

Hirdetés

A sajtóban már nem bíznak túl sokan: 27,7 százalékos a bizalmi indexe.

A megyei önkormányzatokban 20,1, az alkotmánybíróságban 18,4, a kormányban pedig csak 12,8 százalék bízik.

De még mindig nem őket tartják a leglinkebbnek: a sor végén a pártok kullognak 11,8 százalékos bizalmi indexszel, míg az abszolút lúzer a parlament, amelyben csak 9,8 százalék bízik. Pedig hát ez az az intézmény, amit a polgárok közvetlenül választottak.

A külföldi intézmények között is a military vezet: a NATO-ban bíznak a legtöbben, konkrétan 49,9 százalék. A második az EU 47,8 százalékkal, a harmadik az Európai Parlament 44,7 százalékkal, míg az Európai Bizottságban 43,8 százaléknyian bíznak.

Hirdetés