Hoppá: bűnvádi eljárás zajlik az európai főügyésznek készülő Kövesi ellen

Már az ügyészségi idézést is megkapta.
Hirdetés

Saját ügyészkollégái feküdtek keresztbe Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly leváltott főügyésze nagyívű európai karrierje előtt: miközben éppen arra készül, hogy az Európai Parlamentben ismertesse, mik a tervei arra az esetre, ha ő nyeri el a hamarosan létrehozandó európai ügyészség vezetői tisztségét, kiderült, hogy bűnvádi eljárás zajlik ellene.

Kövesi szerdán este mondta el az Europa FM rádiónak, hogy éppen a brüsszeli meghallgatásra készül, amely február 26-án lesz az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE), és már kérte is a legfelsőbb bíróságon egy, a meghallgatás időpontjára eső per halasztását – majd néhány órával később egy rendőr jelentkezett az otthonában, és idézést kézbesített a bírák és ügyészek törvénytelenségeinek kivizsgálására tavaly létrehozott ügyészségi főosztálytól. 

Az idézés február 15-ére szól – éppen aznapra, amikor Brüsszelbe akart utazni.

Mint kiderült,

hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanúja miatt hallgatják ki.

Kövesi szerint egyértelműen a kormány áll az ügy mögött, amely így akarja megakadályozni az európai ügyászi kinevezését. 

A kormány ugyanis a legkevésbé sincs elragadtatva attól, hogy Kövesinek komoly esélyei vannak a tisztség elnyerésére, miután a főügyész kijelölésével megbízott, jogászokból álló testület egy német és egy francia ügyész mellett őt juttatta tovább az utolsó körbe.

A szociálliberális kabinet ugyanis azt állítja: amíg Kövesi állt a DNA élén, az összeesküdött a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), és olyan „párhuzamos államot” hoztak létre, amely koholt vádak alapján simán elintéz bárkit – politikusokat és üzletembereket –, aki nem hajlandó gazsulálni neki.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter már konkrét lépéseket is tett Kövesi kinevezése ellen.

Bár nem derült ki, milyen ügyben idézték be, Kövesi szerint az ellene fölmerült korrupciós vádak elől Szerbiába menekült volt szociáldemokrata képviselő és üzletember, Sebastian Ghiţă feljelentése alapján indult eljárásról van szó.

Hirdetés

Ghiţă azzal vádolta meg Kövesit, hogy még 2011-ben – legfőbb ügyészként – ő szólította fel arra, hogy 200 000 eurót kicsengetve állja az Országos Befektetési Alap (FNI) nevű piramisjáték csalás miatt elítélt egykori vezetője, Nicolae Popa repülővel történő hazaszállítását Indonéziából.

A legfőbb ügyészség már két éve vizsgálódott az ügyben, de nem talált semmilyen rendellenességet.

Adina Florea, az ügyben eljáró ügyész csütörtökön közölte: Kövesi jól tippelt, pontosan erről van szó.

Az ellenzéki pártok természetesen azt mondják,

a jelenlegi kormányoldal politikai megrendelésére indult hadjárat Kövesi lejáratására, ennek eszköze a tavaly létrehozott ügyészségi főosztály.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt szerint viszont hagyni kell az igazságszolgáltatást, hogy végezze a dolgát, és felszólította az ellenzéket, hogy nem politizálja át az ügyet. A kormányoldal által elfogadott igazságügyi reform ugyanis – így a PSD – szavatolja Kövesi számára, hogy tiszteletben tartják a jogait, az ügybe nem avatkoznak be a titkosszolgálatok, ha pedig vádat emelnek ellene, korrekt, törvényesen létrehozott bírói tanácsok által levezetett eljárásban lesz része.

Ha csak úgy nem.

Hirdetés