uniós DNA
Timi
2019. február 13. szerda, 19:11
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.

Tudorel Toader román igazságügyi minisztert láthatóan frusztrálja, hogy a korrupcióellenes ügyészség éléről általa eltávolított Laura Codruţa Kövesi a legesélyesebb jelölt az európai ügyészség élére, és erre még azzal is rájátszott, hogy levelet írt külföldi kollégáinak. Ebben részletesen beszámolt arról, hogy miért rúgatta ki Kövesit, illetve milyen alkotmányos konfliktus keletkezett a kormány és a Kövesi leváltását megtagadó Klaus Iohannis államfő között.

Kitért arra is, hogy a Román Hírszerző Szolgálat az igazságügyi intézmények közötti együttműködési megállapodásokat Kövesi is aláírta, márpedig azok kivizsgálását maga Frans Timmermans, az EB első alelnöke is sürgette. Toadert a Securitate módszereire emlékezteti az, hogy ilyen nagy fokú politikai befolyása lehetett a titkosszolgálatoknak, írja. 

Az európai ügyészség főügyészének kinevezése kapcsán a román kormánynak egyébként kötelessége egy hivatalos állásfoglalást kialakítani, amit Brüsszelben is be fognak mutatni, ez viszont nem Tudorel Toader hatásköre.

Az már kiderült, hogy a román kormány hivatalosan nem támogatja Kövesi kinevezését, illetve a kabinet semleges álláspontot igyekszik képviselni. Teszi ezt úgy, hogy Kövesi elég nagy népszerűségnek örvend Európában, többek között az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt is támogatásáról biztosította.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29931
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.