uniós DNA
Timi
2019. február 13. szerda, 19:11
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.

Tudorel Toader román igazságügyi minisztert láthatóan frusztrálja, hogy a korrupcióellenes ügyészség éléről általa eltávolított Laura Codruţa Kövesi a legesélyesebb jelölt az európai ügyészség élére, és erre még azzal is rájátszott, hogy levelet írt külföldi kollégáinak. Ebben részletesen beszámolt arról, hogy miért rúgatta ki Kövesit, illetve milyen alkotmányos konfliktus keletkezett a kormány és a Kövesi leváltását megtagadó Klaus Iohannis államfő között.

Kitért arra is, hogy a Román Hírszerző Szolgálat az igazságügyi intézmények közötti együttműködési megállapodásokat Kövesi is aláírta, márpedig azok kivizsgálását maga Frans Timmermans, az EB első alelnöke is sürgette. Toadert a Securitate módszereire emlékezteti az, hogy ilyen nagy fokú politikai befolyása lehetett a titkosszolgálatoknak, írja. 

Az európai ügyészség főügyészének kinevezése kapcsán a román kormánynak egyébként kötelessége egy hivatalos állásfoglalást kialakítani, amit Brüsszelben is be fognak mutatni, ez viszont nem Tudorel Toader hatásköre.

Az már kiderült, hogy a román kormány hivatalosan nem támogatja Kövesi kinevezését, illetve a kabinet semleges álláspontot igyekszik képviselni. Teszi ezt úgy, hogy Kövesi elég nagy népszerűségnek örvend Európában, többek között az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt is támogatásáról biztosította.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29931
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.