uniós DNA
Timi
2019. február 13. szerda, 19:11
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.

Tudorel Toader román igazságügyi minisztert láthatóan frusztrálja, hogy a korrupcióellenes ügyészség éléről általa eltávolított Laura Codruţa Kövesi a legesélyesebb jelölt az európai ügyészség élére, és erre még azzal is rájátszott, hogy levelet írt külföldi kollégáinak. Ebben részletesen beszámolt arról, hogy miért rúgatta ki Kövesit, illetve milyen alkotmányos konfliktus keletkezett a kormány és a Kövesi leváltását megtagadó Klaus Iohannis államfő között.

Kitért arra is, hogy a Román Hírszerző Szolgálat az igazságügyi intézmények közötti együttműködési megállapodásokat Kövesi is aláírta, márpedig azok kivizsgálását maga Frans Timmermans, az EB első alelnöke is sürgette. Toadert a Securitate módszereire emlékezteti az, hogy ilyen nagy fokú politikai befolyása lehetett a titkosszolgálatoknak, írja. 

Az európai ügyészség főügyészének kinevezése kapcsán a román kormánynak egyébként kötelessége egy hivatalos állásfoglalást kialakítani, amit Brüsszelben is be fognak mutatni, ez viszont nem Tudorel Toader hatásköre.

Az már kiderült, hogy a román kormány hivatalosan nem támogatja Kövesi kinevezését, illetve a kabinet semleges álláspontot igyekszik képviselni. Teszi ezt úgy, hogy Kövesi elég nagy népszerűségnek örvend Európában, többek között az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt is támogatásáról biztosította.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29931
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.