Többmillió aranypénzből építették, az állam most két lejt fizet négyzetméteréért. Mi az?

Bukarest ismét megvásárolná a királyi családtól a Peleș-kastélyt.
Hirdetés

Hasonló törekvés létezett már a román kormány részéről, akkor a gazdasági válság vetett véget a tranzakciónak. 2010-ben 30 millió eurót fizetett volna a sinaiai Peleș-kastélyért. A bukaresti kabinet most újra felvetette, hogy megvenné, amennyiben a királyi család hajlandó megválni tőle.

I. Mihály királynak 2007 márciusában szolgáltatták vissza a Peleş és Pelişor kastélyokat, az állam azóta potom pénzért bérli az értékes sinaia-i műemlékeket. A kettőért és a hatalmas területért 11 ezer lejes havibért fizet a királyi családnak, a Peleş-kastély

bére 6 ezer lej, azaz alig két lej négyzetméterenként.

A művelődési minisztérium azonban így sem elégedett, és úgy véli, az lenne a legjobb, ha az egyébként európai szinten egyedülálló épület visszakerülne állami tulajdonba. Főleg, hogy a törcsvári kastély után ez a leglátogatottabb romániai műemlék, évente egymillió, zömében külföldi turista keresi fel.

A királyi család cáfolta, hogy eddig tárgyalásokat folytattak volna a kastély eladásáról. Erre úgy tűnik, márciusban lenne megfelelő alkalom, ekkor esedékes ugyanis az újabb, három évre szóló bérleti szerződés aláírása. A sinaiai Peleș-kastélyt

Európa legértékesebb kastélyai között tartják számon.

41 évig épült, a munkálatok 1875-ben kezdődtek el I. Károly király parancsára. 160 szoba és 30 fürdőszoba van benne, építésre annak idején 16,4 millió aranypénzt költöttek, de berendezése is rendkívül értékes. A kormány 2010-ben 30 millió eurót ajánlott érte.

Hirdetés

Az elmúlt években leromlott az állapota, tavaly például arról írtunk, hogy nem működött a fűtés az épületben és gombásodás fenyegette a díszes berendezést. 4 millió euróra lenne szükség csak a sürgős javítási munkálatokra, de a királyi családnak bevallása szerint nincs ennyi pénze. A kormány közben azzal takarózik, hogy nem fektethet be egy magántulajdonban lévő épületbe.

Hirdetés