A román EU-elnökség képmutatása ellen is menetelnek a székelyek

A Székely Szabadság Napjára idén is tömegeket mozgósítanak.
Hirdetés

Megkezdte a mozgósítást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a március 10-i Székely Szabadság Napjára: a székelyek autonómiaigényének ismételt kinyílvánítása mellett ezúttal arra is felhívnák a figyelmet, hogy hiteltelen Románia soros uniós elnökségének jelmondata, miszerint a kohézió közös európai érték. Az SZNT közleményében azzal támasztja ezt alá, hogy az elmúlt tizenkét év során Székelyföld megtapasztalta az Európai Unió kohéziós politikájának kudarcát, hiszen míg a régió román többségű megyéi fejlődtek, addig Székelyföld gazdaságilag lemaradt,

immár uniós eszközökkel is folytatódott a régió elszegényítése.

Az SZNT egy polgári kezdeményezéssel akart és akar változtatni ezen változtatni, de a kezdeményezés bejegyzését 2013-ban az Európai Bizottság elutasította, az emiatt indított perben – a most hangoztatott kohéziós mottóval ellentétben – Románia a Bizottság oldalán avatkozott be.

Ráadásul Románia uniós elnökségének programja is képmutató, írja az SZNT, mivel úgy beszél az európai társadalmakban együtt élő csoportok párbeszédéről, hogy közben

egy 750 000-es népesség szülőföldjének létezését tagadja, jelképeit üldözi, és elutasítja a párbeszédet a letagadott, nem létezőnek nyilvánított régió lakóival.

A Székely Szabadság Napja alkalmat teremt arra, hogy a székelyek kifejezzék a diszkriminatív gyakorlattal szembeni tiltakozásukat és ay igénzt Székelyföld államon belüli önrendelkezése iránt.

A március 10-én, 16 órától esedékes megmozdulásra idén is autóbuszok indulnának Marosvásárhelyre, ahol a postaréti megemlékezés után, a hagyománynak megfelelően a város főterére, a kormányhivatal elé vonulnának a résztvevők. Az SZNT kéri, hogy valamennyi párt, civil szervezet és a történelmi egyházak is vegyenek részt az előkészületekben és a mozgósításban. Szervezők gondoskodnak arról, hogy autóbuszok induljanak minden olyan helyszínről, ahol erre igény van. A nagyvilágban élő magyarok szervezeteit arra kérik, hogy 2019. március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

Hirdetés