Webáruházas csalókat kaptak el, kriptovalutát foglaltak le

Főként amerikai vásárlók pénzére utaztak a romániai csalók.
Hirdetés

Közel száz rendőr és az amerikai Secret Service ügynökei tartottak 27 házkutatást Bukarestben és kilenc megyében, hogy felszámoljanak egy főleg romániai csalókból álló hálózatot, amely mintegy 34 millió dolláros kárt okozott azzal, hogy nemlétező tárgyakat adott el külföldi webáruházak, főleg a Craigslist és az eBay felületén.

Ezeken 2016 óta hamis hirdetéseket adtak fel nagy értékű tárgyakra, főleg autókra, amelyek a valóságban nem léteztek. A gyanúsítottak között 15 romániai, négy amerikai és egy bolgár állampolgár van, 18 személyt vittek be kihallgatásra, 14-et adtak ki az amerikai hatóságoknak.

A pénteken bonyolított akcióban 207 600 lejt, 24 500 eurót, 5000 dollárt és 5500 svájci frankot, valamint Ripple és Bitcoin kriptovalutát is lefoglaltak körülbelül ötezer dollár értékben, áll a rendőrségi közleményben. 

Természetesen fizikai tárgyakat is lefoglaltak a házkutatások során: 51 mobiltelefont, 8 harddisket, 40 USB-tárhelyet, 32 laptopot, 12 táblagépet, öt számítógépet, 86 CD-t és DVD-t, egy fényképezőgépet, 11 bankkártyát, 3 memóriakártyát és két gépkocsit. Lefoglaltak tíz ingatlant is: 7 telket, egy házat és két lakást összesen 310 ezer euró értékben.

Hirdetés