Így lehet eljutni egy gyergyói kisszobából a fesztiválszínpadokig – Teddy Queen-interjú

Kitartás, alázat, tudatos építkezés – ezek a jelszavak az alig három éve működő Teddy Queen zenekarnál, melynek frontembere a befutási recept helyett elárulta, hogyan kell lépésről lépésre haladni a hangos erősítők világában.
Hirdetés
Ambíciós trió ez a gyergyószentmiklósi Teddy Queen: 2016-ban még dobosuk szobájában próbálkoztak kedvenc dalaik feldolgozásával, azóta már hét saját dalt is megjelentettek, bemutatkoztak a fontosabb erdélyi fesztiválokon, érkeznek a magyarországi meghívások is, a repertoárjuk pedig folyamatosan bővül.
 
2017-ben részt vettek a legszebb erdélyi magyar dalt kereső vetélkedőn, ahol a Nem számít című daluk második helyezést ért el a fiatal zenekarok kategóriájában, de a közönségdíjat is ők zsebelték be. Időközben közösen turnéztak a magyarországi Esti Kornéllal és Junkie Jack Flash zenekarral, de felléphettek a Tankcsapda előtt is.
 
 
Az alternatív rock tájékán mozgó, (egyelőre) kizárólag magyar dalokkal jelentkező csapat már a 2019-et is erősen indította: új dallal jelentkeztek, felléptek a budapesti A38 hajó színpadán a (szintén Gyergyószentmiklósról indult) Bagossy Brothers Company előzenekaraként, s bár a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program keretében benyújtott pályázatuk az utolsó fordulóban kiesett, tele vannak tervekkel. Többek közt ezekről faggattuk a zenekar gitáros frontemberét, Fodor Lászlót. 
 
Amikor legutóbb, ősszel beszéltünk, a Teddy Queen épp alkotói vakációra készült. Egy ideig nem is nagyon koncerteztetek emiatt. Eredményes időszak volt? 
 
Úgy gondolom, hogy gyümölcsöző periódus volt. Azóta megjelent az Elszállni című dalunk, és a terveink szerint márciusban fog kijönni egy újabb kislemezünk, ami három ú dalt fog tartalmazni.
 
Nem lehet könnyű zenekart működtetni úgy, hogy mindhárman más városban laktok. Hogyan oldjátok meg az ebből fakadó problémákat? 
 
A kitartás a kulcsszó. Csóka (Csóka Lóránd basszusgitár/ének) Marosvásárhelyen informatikus, Gege (Péter Gellért dobos) gimnazista, matematika-informatika szakon tanul, én pedig egyetemista vagyok Kolozsváron, marketing szakos hallgatóként. A bázis továbbra is Gyergyószentmiklós, minden hétvégén hazautazunk próbálni, új dalokat írni, koncertekre készülni. 
 
Körvonalazódik már az első Teddy Queen lemez, vagy sok fiatal, feltörekvő zenekarhoz hasonlóan már nem hisztek a klasszikus albumformátumban, ezért kislemezek formájában fogtok új dalokkal jelentkezni? 
 
Lépésről lépésre tervezünk. A tavasszal megjelenő kislemezt konkrétan a beharangozója lesz az első, debütáló nagylemezünknek, amit várhatóan az idei év végén fogunk bemutatni. Az eddig megjelent hét dalunkon talán érezhető, hogy a zenekar egyfajta kísérletező, útkeresési fázisban volt, ezt a folyamatot jól dokumentálják ezek a felvételek. Egy ideje azonban megtaláltuk a magunk stílus-formuláját, ami úgy gondoljuk, hogy a legjobban illik hozzánk, és úgy érzem, hogy a márciusi kislemezünkre felkerülő dalok sokkal kiforrottabbak, felismerhetőbbek lesznek. A nagylemez ezt a folyamatot próbálja továbbvinni.
 
 
Az útkeresést az is jól mutatja, hogy megalakulásotok óta már nevet is változtattatok. Nem kis rizikót vállaltatok azáltal, hogy az Alteregót Teddy Queen-re cseréltétek. Bejött? 
 
Aggódtunk a névváltás pillanatában, hiszen egyre többen kezdték megjegyezni az Alteregó nevet, de mi úgy éreztük, a Teddy Queen hangzatosabb, erősebb, esztétikusabb. Úgy gondolom, hogy jól jöttünk ki a névváltoztatásból, és lépésről lépésre növelni tudjuk a táborunkat. 
 
Az első koncertetekre 2016 augusztusában került sor Gyergyószentmiklóson, az akkor még Retro-Bisztró nevet viselő klubban, azóta már a nagyobb erdélyi fesztiválokon is felléptetek, sőt, hasonszőrű magyarországi rendezvényekre is kaptok meghívásokat. Önálló turnét is terveztek?
 
A hazai koncertek mellett idén már több magyarországi fesztiválon, zenei rendezvényen is felléphetünk, szerencsére egyre gazdagabb a koncertnaptár. Készülünk első erdélyi turnénkra is, amely terveink szerint hat várost fog érinteni áprilisban, s a projekt részeként egy budapesti zenekar fog minket elkísérni. Cserében majd mi is megyünk hozzájuk. Az erdélyi turnén természetesen új dalok is bekerülnek a repertoárunkba. 
 
Három évvel ezelőtt egy gyergyószentmiklósi szobából indultok, mára lassan állandó vendégei vagytok az erdélyi, magyarországi fesztiváloknak. Az eddigi tapasztalataitok alapján mi a titkos recept ahhoz, hogy egy fiatal, feltörekvő erdélyi zenekar eljusson idáig, ennyi idő alatt?
 

Nincs biztosan működő recept, senki ne hallgasson arra, aki szerint létezik ilyesmi. Fontos, hogy a zenekar tagjai közt létrejöjjön egy bizonyos kapocs, hogy szeressék egymást és a zenéjüket. Fel kell készülni arra is, hogy az elején mindent maguknak kell megoldani az elején. És természetesen legyen sok-sok alázat bennük.  

Hirdetés