Lecsapott a tejszínhab-kommandó

Cukrászdákban, pizzériákban vizsgálják, valódi tejből és tejtermékekből készültek-e sütemények.
Hirdetés

Az ünnepi roham lecsendesedése után, január 21-től újra vizsgálódik az agrárminisztérium a fogyasztóvédelemmel és az élelmiszerbiztonsági hivatallal közösen pékségekben, cukrászdákban, pizzériákban, süteménykészítő laborokban, éttermekben, gyorsétkezdékben és időnként élelmiszerboltokban is.

Azt nézik, hogy a tejtermékekként feltüntetett termékek és hozzávalók valóban tejből készültek-e, és ha nem, hogy címkézték fel őket: tejtermékként, vagy a valóságnak megfelelő módon odaírták-e, hogy növényi zsírból készült.

A hatóságok eddig 180 kereskedelmi egységben vizsgálódtak, és 73 olyat találtak, ahol növényi zsírokat is használnak, de tejtermékként tüntetik fel a címkéken. A kiszabott bírságok összértéke 661 219 lej.

Az ilyen típusú csalás kezd visszaszorulni, jegyzi meg az agrárminisztérium közleménye. (Ha most az ellenőrzött éttermek, cukrászdák 40,5 százalékánál találtak szabálytalanságot, mekkora lehetett az arány a visszaszorulás előtt?) A minisztérium a hazai tejtermelők és tejtermékkészítők érdekeit hangsúlyozza, a közleményből kiérződik, mennyire lelkére vette a hatóság, hogy egy üzlet Bulgáriai Specialitás néven és dömpingáron forgalmazott bivaly-, kecske- és tehéntelemeát (sós túrót), amely szerinte nemcsak a fogyasztók becsapása, hanem árt a hazai termelés jó hírének is.

Hirdetés