Úgy tűnik, a minisztérium ingerküszöbét is elérte a román-magyar konfliktus a vásárhelyi orvosin

Ecaterina Andronescu a helyszínre megy békíteni. Nem először próbálkozik ezzel.
Hirdetés

Ismét konfliktuskezelésre készül Ecaterina Andronescu oktatási miniszter: bejelentette, el fog menni Marosvásárhelyre, hogy a helyszínen tájékozódjon a marosvásárhelyi orvosi egyetemen belüli román-magyar feszültségről.

Az MTI kérdésére válaszolva a tárcavezető azt mondta a csütörtöki, kolozsvári sajtótájékoztóján, reméli, hogy a párbeszéd segítségével meg lehet oldani a magyar diákok ügyét, „akik román állampolgárok, és akik felé kötelességeink vannak”. Andronescunak egyelőre fogalma sincs, hogy mikor vezették be a magyar diákok által kifogásolt új vizsgarendet, és ismertek voltak-e az új szabályok a tanévkezdéskor.

Ecaterina Andronescu egyébként 2012-ben, egy korábbi miniszteri mandátuma idején is összehívott egy éjszakába nyúló román-magyar egyeztetést a vásárhelyi orvosin, melynek keretében aláírtak egy hétpontos egyezményt is, teljesen fölöslegesen.

A megállapodás többek közt azt írta elő, hogy magyar rektorhelyettes dönthet a magyar tagozaton meghirdetendő állásokról, és a magyarokat megillető tanársegédi állásokra csakis magyarul tudó oktatókat lehet alkalmazni. A dokumentum kitért arra, hogy az egyetemi akkreditáció befejeztével magyar főtanszékek alakulnak az egyetemen. Ebből azóta sem lett semmi.  

Hirdetés