Fotó: Boda L. Gergely/Székelyhon.ro
orvosolhatatlan?
gycsaba
2019. január 16. szerda, 21:15
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.

Folytatódik a magyar tagozat szisztematikus megalázása a marosvásárhelyi egyetemen: míg az intézmény vezetése évek óta hallani sem akar az önálló magyar kar megszervezéséről, a szenátusi testület kedden úgy döntött, hogy angol nyelvű kar létrehozását kezdeményezi az oktatási minisztériumnál.

Erről az MTI-nek Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője számolt be, aki román kollégáitól tudta meg a hírt, mert a magyar pedagógusok tiltakozásképpen október óta nem járnak szenátusi ülésekre. Felháborítónak nevezte, hogy az egyetemen 74 éve működő magyar nyelvű képzésnek nem jár az a szervezeti önállóság, amelyet a tíz éve indult angol nyelvű képzésnek most megítéltek.

De itt még nincs vége: az is kiderült, hogy az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy Emil Palade Nobel-díjas orvosról nevezi el az egyetemet, amely – mint ismeretes – a tavaly fuzionált Petru Maior Egyetemmel, egyik napról a másikra. Benedek Imre egyetemi professzor a marosvásárhelyi kozpont.ro portálon közölt írásában leszögezte, a magyar tagozat nem adhatja fel a magyar kar létrehozásáért folytatott küzdelmet, ugyanakkor azt is szeretnék, ha az intézmény nevébe egy magyar személyiség neve is bekerülne, például a Szent-Györgyi Alberté.

A magyar tagozat tavaly szeptemberben döntötte el, hogy a magyar vezetők bojkottálják a szenátus üléseit, míg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés, ezzel a témával a vezetőtestület érdemben azóta sem foglalkozott.  

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.