Fotó: Boda L. Gergely/Székelyhon.ro
orvosolhatatlan?
gycsaba
2019. január 16. szerda, 21:15
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.

Folytatódik a magyar tagozat szisztematikus megalázása a marosvásárhelyi egyetemen: míg az intézmény vezetése évek óta hallani sem akar az önálló magyar kar megszervezéséről, a szenátusi testület kedden úgy döntött, hogy angol nyelvű kar létrehozását kezdeményezi az oktatási minisztériumnál.

Erről az MTI-nek Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője számolt be, aki román kollégáitól tudta meg a hírt, mert a magyar pedagógusok tiltakozásképpen október óta nem járnak szenátusi ülésekre. Felháborítónak nevezte, hogy az egyetemen 74 éve működő magyar nyelvű képzésnek nem jár az a szervezeti önállóság, amelyet a tíz éve indult angol nyelvű képzésnek most megítéltek.

De itt még nincs vége: az is kiderült, hogy az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy Emil Palade Nobel-díjas orvosról nevezi el az egyetemet, amely – mint ismeretes – a tavaly fuzionált Petru Maior Egyetemmel, egyik napról a másikra. Benedek Imre egyetemi professzor a marosvásárhelyi kozpont.ro portálon közölt írásában leszögezte, a magyar tagozat nem adhatja fel a magyar kar létrehozásáért folytatott küzdelmet, ugyanakkor azt is szeretnék, ha az intézmény nevébe egy magyar személyiség neve is bekerülne, például a Szent-Györgyi Alberté.

A magyar tagozat tavaly szeptemberben döntötte el, hogy a magyar vezetők bojkottálják a szenátus üléseit, míg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés, ezzel a témával a vezetőtestület érdemben azóta sem foglalkozott.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29575
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.