Fotó: Boda L. Gergely/Székelyhon.ro
orvosolhatatlan?
gycsaba
2019. január 16. szerda, 21:15
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.

Folytatódik a magyar tagozat szisztematikus megalázása a marosvásárhelyi egyetemen: míg az intézmény vezetése évek óta hallani sem akar az önálló magyar kar megszervezéséről, a szenátusi testület kedden úgy döntött, hogy angol nyelvű kar létrehozását kezdeményezi az oktatási minisztériumnál.

Erről az MTI-nek Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője számolt be, aki román kollégáitól tudta meg a hírt, mert a magyar pedagógusok tiltakozásképpen október óta nem járnak szenátusi ülésekre. Felháborítónak nevezte, hogy az egyetemen 74 éve működő magyar nyelvű képzésnek nem jár az a szervezeti önállóság, amelyet a tíz éve indult angol nyelvű képzésnek most megítéltek.

De itt még nincs vége: az is kiderült, hogy az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy Emil Palade Nobel-díjas orvosról nevezi el az egyetemet, amely – mint ismeretes – a tavaly fuzionált Petru Maior Egyetemmel, egyik napról a másikra. Benedek Imre egyetemi professzor a marosvásárhelyi kozpont.ro portálon közölt írásában leszögezte, a magyar tagozat nem adhatja fel a magyar kar létrehozásáért folytatott küzdelmet, ugyanakkor azt is szeretnék, ha az intézmény nevébe egy magyar személyiség neve is bekerülne, például a Szent-Györgyi Alberté.

A magyar tagozat tavaly szeptemberben döntötte el, hogy a magyar vezetők bojkottálják a szenátus üléseit, míg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés, ezzel a témával a vezetőtestület érdemben azóta sem foglalkozott.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29575
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.