Olguţa Vasilescu elérte a nevetségesség csúcsát: beperli Iohannist, mert nem nevezte ki miniszterré

Egy kommunikációs ne akarja az egész ország fejlesztési pénzeit költeni, indokolta Iohannis.
Hirdetés
Már nem bírjuk számontartani, hányszor utasította vissza Klaus Iohannis államfő a volt munkaügyi miniszter, Craiova korábbi polgármestere, Lia Olguţa Vasilescu kinevezését regionális fejlesztési és közigazgatási miniszterré, egyben miniszterelnök-helyettessé. Mindenesetre ma ismét megtette, hivatalosan, írásban.
 
A bársonyszékek között a pad alá eső Vasilescu erre bejelentette, hogy feljelenti Iohannist hivatali visszaélés miatt.
 
 
Iohannis elutasító levelében alapvetően két kifogással él Vasilescu kinevezése ellen:
  • nincs megfelelő képesítése a fejlesztési minisztérium ügyeihez, képzettsége és parlamenti tapasztalata a kultúra, művészetek és tömegkommunikáció területéhez köti;
  • nincs megfelelő tapasztalata országos közigazgatási és fejlesztési közpolitikák menedzseléséhez és promoválásához: polgármesterként helyi ügyekkel foglalkozott, honatyaként kulturális bizottságok elnöke volt, miniszterként munkaüggyel és szociális védelemmel foglalkozott.
Felrója továbbá, hogy munkaügyi miniszterként átláthatatlanul kezelte a társadalmi párbeszédet, nem konzultált az elképzelései fő érintettjeivel és a szakmai közeggel, emellett vitatott kijelentéseket tett a nyilvánosságban, mások személyét támadta, nyomást gyakorolt az igazságszolgáltatásra, amit még a CSM is kifogásolt, és Iohannisnak a nyelvezet sem tetszik, amelyen időnként Vasielscu megnyilvánul. Mindez szerinte összeegyeztethetetlen egy olyan magas köztisztség betöltésével, mint a miniszterelnök-helyettesi tisztség.
 
Lia Olguţa Vasilescu hangsúlyozza, van tapasztalata közigazgatás terén, hiszen öt éven át volt az ország egyik legnagyobb városának a polgármestere, és ellentétben az államfővel, „aki csak tanár és polgármester volt”, négyszer szerzett parlamenti mandátumot, parlamenti szakbizottságok elnöki tisztségét is betöltötte, és két éven át volt miniszter. 
 
A kormányzó Szociáldemokrata Párt most éppen azt fontolgatja, hogy olyan sürgősségi kormányrendelettel módosítson törvényt, ami rákényszerítheti az államfőt, hogy 3-5 napon belül döntsön miniszterek leváltásáról, és 5-7 napon belül a kinevezésükről. Vasilescu kinevezése ugyanis hónapok óta húzódik, a PSD, illetve Viorica Dăncilă kormányfő következetesen őt javasolja a posztra, Iohannis pedig pár hétnyi megfontolás után mindig elutasítja.

Hirdetés