Kiborítja az iskolaigazgatókat, hogy már nem lehetnek hónapokig szabadságon

Nekik is 25 szabadnapjuk lesz, mint mindenki másnak?
Hirdetés

A pedagógusi pálya kényelmes, gondolhatnánk, ha csak azt nézzük, milyen sok időt vakációzhatnak a tanítók, tanárok. Igen ám, de a minisztériumnak elege lett a folyamatos szünidőből, és úgy döntött, megrekcumozza a pedagógusszakmát. Egy új miniszteri rendelet szerint – melyet szerdán bocsátottak közvitára –

ezentúl az iskolaigazgatóknak is ugyanúgy 25 szabadnap járna, mint minden földi halandónak.

Csak hát ők ezt nem vehetnék ki bármikor, hanem kizárólag a vakációk idején. Legalábbis ezt tanácsolja nekik a minisztérium. A szaktárca az iskolaigazgatóknak megmutatná, ki viseli a nadrágot: levágná a jelenlegi 62 napos (!) szabadságukat. A rendelet szerint a diriknek 25 szabadnap járna, és akárcsak a többi pedagóguskolléga, ők is kizárólag vakáció idején mehetnének pihenőszabadságra. Akkor, ha közben biztosítják, hogy lesz, aki felügyelje az országos vizsgákat, érettségit, felvételit.

Érthető, hogy a drasztikus intézkedés kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél. Marius Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti tömörülés elnöke egyenese gúnyolódásnak (bătaie de joc) nevezte a minisztériumi rendelkezést, mely szerinte főleg az igazgatókat érinti hátrányosan, akik vizsgával nyerték el a tisztséget. Amúgy

a minisztériumnak nagyon prózai oka van a drasztikus szabályozásra: a pénzhiány.

Az anyagi problémákkal küzdő Dăncilă-kabinetet nem az zavarja, hogy a pedagógusok túl sokat vakációznak, hanem az, hogy azoknak, akik nem élnek a rengeteg szabadnappal, ezt ki kell fizetni.

A minisztérium egy tavaly szeptemberi jelentésében számolt be arról, hogy túl sokan kérik a ki nem vett szabadnapok kifizetését. Főleg a nyugdíjba vonuló, vagy a tanügyi rendszert elhagyó pedagógusok élnek azzal a lehetőséggel, hogy visszamenőleg három évre ki kell fizetni nekik az időben el nem használt szabadnapokat.

Hirdetés