Kiderülhet, manipulálták-e Horváth Anna korrupciós perének kulcsbizonyítékát

Szakértők vizsgálják a készüléket, amelyik felvette a Kolozsvár volt alpolgármestere és egy helyi vállalkozó közötti beszélgetést.
Hirdetés

Jóváhagyta szerdán a Horváth Anna ügyét tárgyaló legfelső bíróság az Országos Kriminalisztikai Intézet (INEC) kérvényét, így a Korrupcióellenes Ügyészségnek (DNA) a szakértők rendelkezésére kell bocsátania a korrupciós per egyik kulcsbizonyítékát. Egy hangfelvevő készülékről van szó, amelyet 2016 májusában arra használtak, hogy Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Fodor Zsolt, az Euro GSM tulajdonosa közötti beszélgetést rögzítsék.

Kettejük találkozójára egy Karolina téri vendéglátóhelyen került sor, és arról beszélgettek, hogy az Euro GSM miként támogathatja Horváth választási kampányát. A támogatás a kampány önkénteseinek biztosított fesztiválbérletekben merülhetett ki. A korrupciós vádakat az alapozta meg, hogy a beszélgetés során szóba került egy közeli ingatlannal kapcsolatos városházi engedély is, melynek beszerzése hónapokig elhuzódott. A DNA szerint az alpolgármester a papírok megsürgetését a fesztiválbérletekért cserébe vállalta.

A teljes hangfelvétel bemutatását a védelem kérvényezte: Horváth Anna ügyvédje szerint hiányzik az első tíz perc a beszélgetésből, ugyanakkor a román fordítás is súlyos tévedéseket tartalmaz. Az is kérdéseket vet fel, hogy a szóban forgó hangfájl létrehozási időpontja nem egyezik meg a beszélgetés időpontjával. A Szabadság napilap közlése szerint a bíróság elfogadta az INEC kérvényét.

Mivel maga a műszaki eljárás állítólag nem túl bonyolult, így esély van rá, hogy a legközelebbi tárgyalásig, február 20-ig végeznek a készülék vizsgálatával a szakértők.

A román sajtó az üggyel kapcsolatosan arra emlékeztet, hogy a beszélgetés lehallgatását a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közötti paktum tette lehetővé, amiről nemrég az Alkotmánybíróság megállapította, hogy alaptörvénybe ütközik. A Ziar de Cluj ugyanakkor úgy tudja, hogy az eredeti hangfelvétel egy DVD-n volt rajta, ami már nincs a DNA-nál, a másolatot egy merevlemezen adták át a bíróságnak, melyen viszont a fájl három nappal későbbi dátummal szerepel.

Hirdetés