Vajon képes lesz az MPP perrel megállítani Dan Tanasă évtizedes ámokfutását?

Ha már úgyis szeret bíróságra járni a szolgálatos perelőbajok, itt van egy újabb lehetőség.
Hirdetés

Magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és bűncselekményre való felbujtás miatt jelentette fel Dan Tanasát, mindnyájuk kedvenc magyargyűlölő bloggerét a Magyar Polgári Párt (MPP). A beadványt az alakulat új elnöke, Mezei János nyújtotta be a gyergyószentmiklósi ügyészségen – tájékoztatott közleményében a polgári párt.

Mezeiék egyúttal a Tanasă által létrehozott, a székelyföldi önkormányzatok ellen sorozatosan pereket indító Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) és a rendszeresen gyűlölködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát is bepanaszolták.

Az MPP azt reméli, hogy jogi úton le tudja állítani a bepanaszoltak gyűlöletkeltő tevékenységét, ezért a panaszban megfogalmazott állításaikhoz 90 oldalnyi bizonyítékot is mellékeltek,

és aláírásgyűjtésbe is kezdenek a kezdeményezés támogatása érdekében.

Tanasă 11 éve uszít a magyarok ellen, a blogján közölt szövegekben torzítva, félremagyarázva „tájékoztatja” követőit a magyar témákról, s az általa indított perekről – írja közleményében a polgári párt. A bejegyzései alatt rendszerint hemzsegtek a gyalázkodó, fenyegető hozzászólások egészen 2018 nyaráig, amikor az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbírságolta a bloggert, mert „elfelejtett” moderálni.

A perelőbajnok azóta letiltotta a hozzászólásokat a blogján, a gyűlöletkeltő kommentárok azonban átköltöztek a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának a közösségi oldalára, ahol rendszeresen megosztják a Dan Tanasă uszító szövegeit.

Hirdetés

„Betelt a pohár (…) Nem nézhetjük tétlenül a nemzetünk elleni uszítást, nem hagyhatjuk, hogy tovább mérgesedjen az etnikai feszültség. Mi a békés együttélés ügyét tűztük zászlónkra. Székelynek születtünk, székelyekként kívánunk élni, és szülőföldünkön békés székely jövőt szeretnénk biztosítani gyermekeinknek. Nincs helyük tehát közösségünkben az etnikai feszültségeket keltő »Tanasáknak«” – fogalmazott a bűnügyi panasz beiktatása utáni sajtótájékoztatóján Mezei János. 

A kezdeményezésről maga az érintett, Dan Tanasă is beszámolt részletesen a blogján, véleménye szerint az MPP célja nem más, mint az, hogy megfélemlítse és elhallgattassa őt. Majd hozzáteszi, hogy az RMDSZ és a Magyarország is azon dolgozik, hogy minden eszközzel befeketítse őt és az egyesületét, amely „több tucat pert nyert és amely elérte, hogy a törvény uralkodjon Kovászna és Hargita megyében.   

Hirdetés