Csalásgyanú miatt vizsgálja a DNA egy RMDSZ-közeli váradi egyesület finanszírozását

Nem a Bihar megyei tanács elnöke a gyanúsított, állítja a megyei RMDSZ és maga az érintett is.
Hirdetés

Civil szervezet csalásgyanús finanszírozása miatt indított eljárást a Korrupcióellenes Ügyészség nagyváradi kirendeltsége, írta meg a váradi Bihoreanul napilap. A Bihoreanul értesülését, miszerint a DNA Pásztor Sándor megyei tanácselnök ellen indított volna nyomozást, a Bihar megyei RMDSZ közleményben cáfolta, akárcsak maga Pásztor Sándor a Krónikának adott nyilatkozatában.

A Bihoreanul szerint a DNA a Festum Varadinum „masszív” finanszírozását vizsgálja megyei önkormányzati alapokból, ahonnan Pásztor Sándor állítólag több csatornán is támogatta a több napos kulturális fesztivált: a megyei tanács civil támogatási alapja mellett a szociális igazgatóság és a fejlesztési igazgatóság révén is.

Pásztor Sándor cáfolta, hogy ő lenne az ügy gyanúsítottja, azt viszont megerősítette a Krónikának, hogy a DNA többek között a Festum Varadinum rendezvénysorozat önkormányzati alapokból történt finanszírozását vizsgálja. Őt a DNA nem idézte be, és nincs semmilyen minősége az ügyben, hangsúlyozta. Ezt később a DNA is megerősítette a Krónikának.

A vádhatóság az elmúlt hónapokban többször igényelt különböző dokumentumokat a Bihar megyei önkormányzattól a 2017-es Festum Varadinum részfinanszírozásáról, amelyet a számvevőszék is vizsgált korábban, és minden rendben talált, nyilatkozta Pásztor. 

Hirdetés

Bihar Megye Tanácsa két évvel ezelőtt 100 ezer lejjel támogatta az 1990 óta évente megtartott ünnepségsorozatot, és nem 2,5 millió lejjel, mint ahogy a román sajtó állítja, mondta Pásztor. Az utóbbi összeg a megyei tanács civil szervezeteknek szánt teljes támogatási kerete volt, mondta a tanácselnök.

Évekkel ezelőtt Pásztor Sándor volt az ünnepségsorozatot szervező Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke. A Festum Varadinumot idén is megtartják május 5-19. között.

Hirdetés