Íme, a szöveg, amely kiverte a biztosítékot Ferenc pápa romániai látogatásával kapcsolatban

Mégpedig amiatt, hogy a hisztériakeltők szerint nem a román hivatalosságok, hanem maga Orbán Viktor fogadja majd Csíksomlyón a pápát.
Hirdetés

Mi is beszámoltunk a pápalátogatással kapcsolatos legfrissebb román szarkavarásról. Időközben a Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke is reagált az ügyre. Hogy mit? Imádnivalóan rövidet: Sajtókacsával nem foglalkozunk. És akkor tessék, itt a hisztériás szöveg, ahogy azt a független európai parlamenti képviselőjelölt (hehe) úr tollából kiszökkent.

Egy másik állam kormányfője néhány éve zavartalanul sétafikál román földön,

jelentik az ország közepén élő románok. Vajon megfeledkeztünk róluk? A térség sajátossága miatt általában nagyon visszafogott Őszentsége András (Andrei), Kovászna és Hargita püspöke nyilvánosan fújt riadót: a román állam egyetlen hivatalossága sem jelezte jelenlétét Csíksomlyón, Románia szívében a pápa látogatása alkalmával.

Húsz évvel egy pápa, a nemrég boldoggá avatott II. János Pál 1999. májusi romániai látogatása után hazánk újra a Katolikus Egyházak egyetemes vezetőjének lesz a házigazdája. Őszentsége I. Ferenc pápa a román állam hatóságai és a Katolikus Egyház meghívására a május 31-e és június 2-a közötti időszakban ellátogat Bukarestre, Jászvásárra (Iaşi), Balázsfalvára, de a Hargita megyében, Csíkszereda közelében található Csíksomlyóra is. Üdvözöljük ezt a látogatást, mert emlékszünk, hogy a néhai II. János Pál pápa megérkezése történelmi pillanat volt, katolikus pápa a Nagy Egyházszakadás után csaknem ezer évvel és az apostoli kereszténység két fő ága közötti kölcsönös kiátkozás visszavonása után évtizedekkel először látogatott el egy többségében és hagyományosan ortodox országba. De egyben ez volt az a pillanat is, amikor megkezdődött Románia kikerülése abból az elszigeteltségből, amelyre a 90-es évek elejei bányászjárások ítélték. Biztos vagyok abban, hogy Mihai Chirică polgármester Jászvásáron tudja majd, hogyan kell fogadni egy ilyen vendéget. Hargita viszont aggaszt bennünket…

Ez a látogatás, sajnos, nem kezdődik majd ugyanolyan kedvező csillagzat alatt,

amilyen az 1999-es történelmi utazás volt. Ennek megfelelően Őszentsége András, Kovászna és Hargita ortodox püspöke nemrég felpanaszolta, hogy még mindig nem tájékoztatták arról, hogy a pápa az egyházkerületébe látogat (a pápa elsősorban a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye területére látogat, az ortodox püspök az ortodox hívők felett rendelkezik joghatósággal, nem a terület felett – a szerk.) és a csíksomlyói eseményre sem hívták meg, ahogy az a két egyház közötti, a többi ortodox egyházzal meglévőnél erősebb ökumenikus kapcsolatnak megfelelően normális lenne.

De míg ez olyan ügy, mely a felekezetek közötti viszonnyal kapcsolatos, a csíksomlyói esemény egy még súlyosabb és egy független és szuverén államban még érthetetlenebb anomáliát tartalmaz. Ki fogja fogadni a világi hatóságok részéről a pápát Csíksomlyón, Románia szívében? Nos, nem Klaus Iohannis elnök, aki egyike azoknak, akik meghívták a pápát Romániába, nem Viorica Dăncilă miniszterelnök, sem a Parlament két házelnökének valamelyike, hanem Magyarország kormányfője, Orbán Viktor.

„Egy Román Államban, amelytől az összes politikus a fizetését kapja, megengedhetetlen, hogy Ferenc pápát Magyarország miniszterelnöke fogadja. A románok nagy szégyene! A románok nagy szégyene!” – Őszentsége András, Kovászna és Hargita püspöke

Ez Orbán Viktor joghatóságán kívül van, mely a szomszédos és partner Magyarország, így

meghaladja felfogóképességünket, hogy milyen minőségben fogadja majd Orbán úr Őszentségét Csíksomlyón.

Hirdetés

Persze, magánszemélyként, Romániába látogató turistaként részt vehetne ezen az eseményen, vagy hivatalos minőségében is, de akkor kizárólag a román állammal történő megállapodás alapján és kollégájával, Románia kormányfőjével, Viorica Vasilica Dăncilă asszonnyal együtt.

Egy másik állam kormányfője zavartalanul sétafikál román földön! Ezt a gondot a Hargita, Kovászna és Maros megyei Románok Polgári Fórumának (FCRHCM) tagjai jelezték nekem. Következésképpen azt követelem Románia kormányától, hogy tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy I. Ferenc pápa látogatása a legjobb körülmények között zajlódjék, az összes diplomáciai szokásjog és protokoll tiszteletben tartásával, a vendéget pedig látogatása egész ideje alatt a román állam illetékes képviselői fogadják megfelelőképpen. Ami egyes külföldi hivatalosságok formális minőségükben történő részvételét illeti a látogatás különféle eseményein, még akkor is, ha EU-s partnerek, erre csak a román állam engedélyével kerülhet sor és úgy, hogy Románia szuverenitása és függetlensége semmilyen módon ne sérüljön. Sajnálom, hogy a bukaresti és a budapesti hatalom pillanatnyi érdekközössége miatt, még mindig a Nagy Egyesülés Centenáriuma megünneplésének időszakában, újra megsértik a történelmi érzékenységeket, megengedik a románok diszkriminálását saját hazájukban, abban a két megyében, ahol kisebbségben vannak és – ami még súlyosabb –

zárójelbe teszik Románia egész területére vonatkozó állami szuverenitását.

Független európai parlamenti képviselőjelölti minőségében megígértem, hogy ebben a kampányban a hargitai és kovásznai románok mellett fogok állni, ahogy eddig is tettem, és ezentúl is teszem. Minden románra nézve veszélyesnek tartom a populista Orbán Viktor által folytatott agresszív külpolitikát és megengedhetetlen, hogy Magyarország, egy nálunk sokkal kisebb állam játssza a regionális vezetői szerepet, míg a mi diplomáciánknak mindig csak megkésett és halovány reakciói vannak…


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés