Szijjártó Bukarestben | Fotó: MTI, Burger Zsolt
Jószomszédi iszony
MTímea
2019. február 1. péntek, 20:43
A csíksomlyói pápalátogatás és az EU külügyminisztereinek bukaresti találkozója volt ezúttal az apropó.

Egy bizonytalan forrásból származó értesülés szerint a román állam vezetői helyett Orbán Viktor fogadja majd a pápát Csíksomlyón, ez pedig ismét okot ad arra, hogy a román véleményformálók magyarveszélyt kiáltsanak. Az Adevărul napilap egyik bloggere, George Simion  a székelyföldi románok egyik múlt hétvégi találkozóján járt, ahol Andrei Moldovan ortodox püspök figyelmeztette a hallgatóságát, hogy sem Klaus Iohannis államelnök,sem Viorica Dăncilă miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói eseményen. Jelen lesz azonban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki – mint aki otthon érzi magát – fogadni fogja a pápát.

A blogger ebből fakadó felháborodásában felszólította a román hatóságokat, hogy legyenek szívesek jelen lenni a pápa romániai látogatásának valamennyi helyszínén, ugyanakkor szabjanak gátat Magyarország törekvésének, hogy kiterjessze szuverenitását Székelyföldre a Budapest által finanszírozott erdélyi beruházások révén.

George Simion civilként egyébként Románia és Moldova egyesülését szorgalmazza, és indulna a májusi európai parlamenti választáson,

nem kizárt tehát, hogy az efféle hangulatkeltéssel csak a népszerűségét akarja növelni.

Az Adevărul pénteken egy másik témát is felhasznált arra, hogy hisztit generáljon a magyarországi politikusok romániai látogatásai kapcsán. A román lap ugyanis kiszúrta, hogy Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter nem volt jelen az Európai Néppárt ernyője alatti pártok külügyminisztereinek bukaresti találkozóján – melyet rendszerint az EU-elnökséget ellátó országban szerveznek meg –, pedig az eddigi helyszínek mindegyikén ott volt. A lap szerint Szijjártó azért maradt távol, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kritikát fogalmazott meg  az RMDSZ-szel szemben. Azt is felróják, hogy Orbán Viktor barátibb kapcsolatot ápol a PSD-vel, mint a PNL-vel, pedig utóbbival tartoznak egy pártcsaládba. A cikknek eredetileg

eléggé tendeciózus címet adtak, miszerint Magyarország ismét szembeszegül Romániával, bár a későbbiekben finomítottak rajta.

Persze, egy szóval sem említik, hogy Szijjártó az EU külügyminisztereinek nem hivatalos találkozójának mindkét napján, csütörtökön és pénteken is jelen volt Bukarestben. Csütörtökön találkozott a román egészségügyi miniszterrel, Sorina Pinteával, akivel az illegális migráció okozta egészségügyi kockázatokról tárgyalt, pénteken pedig az EU és Kína kapcsolatáról szóló megbeszélésen is jelen volt.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.