Így terjed az influenzajárvány: hisztérikusan egyből kórházba rohan a betegek zöme

Pedig ezzel csak tetézik a bajt.
Hirdetés

Hisztérikusan viselkednek azok a romániai lakosok, akiken az influenza akár legenyhébb tünetei is megjelennek. Erre a bukaresti Matei Balș járványtani intézet orvosa, Cătălin Apostolescu hívta fel a figyelmet. A szakember szerint nem elég, hogy járvány idején a kórházak és az orvosok túlterheltek, a betegek hisztérikus magatartásával is meg kell küzdeniük.

Akik az influenza legenyhébb tünetével rögtön a sürgősségre rohannak, fittyet hányva arra, hogy az egészségügyi rendszer nem véletlenül van úgy felépítve, ahogy fel van. Az alapellátás azért van, hogy a páciens fejfájásával, enyhe köhögésével előbb a háziorvoshoz fordulhasson, és csak annak a javaslatára vagy súlyos problémák esetén menjen a sürgősségre.

Erre fel mi van nálunk?

A betegek egyből a sürgősségre rohannak, és inkább várnak ott 4-5 órát, minthogy a háziorvostól kérjenek időpontot. Ráadásul nem egyedül érkeznek, mutatott rá a járvány terjedésének egy másik aspektusára a szakember. 3-4 egészséges családtagot is magukkal cipelnek, hogy ha addig nem kapták el az influenzát, most végre meglegyen az esélyük.

Ártalmas, hogy több tíz-száz páciens órákon keresztül összezsúfolódjon egy kórházfolyóson – üzeni a betegeknek az orvos. Például a bukaresti járványtani intézetet naponta 300-700 beteg rohamozza meg, mondta, holott ezek zömét a háziorvosok is képesek lennének ellátni. A járvány kihirdetése óta még nagyobb a hisztéria. A szakember azt is sérelmezte, hogy

a betegek fittyet hánynak a kórházi szabályokra, az orvosok figyelmeztetéseire.

Ezek hiába próbálják szabályozni a látogatók számát, kijelentve, hogy csak a beteg, illetve kisgyerek esetén egyik szülő várakozhat, az érkezők meg sem hallják.

Hirdetés

„Amit nem ért meg a román, hogy járvány ide vagy oda, egy sürgősségi rendelő a sürgős esetekre van és nem délutáni, éjszakai vagy hétvégi ügyeletre” – illusztrálta a román valóságot az orvos.

Az egészségügyi minisztérium szerdán jelentette be, hogy hivatalosan is influenzajárvány van, de Sorina Pintea miniszter is óvta a pániktól a lakosságot. Szezonális betegségről van szó, az influenzavírus téli időszakban minden évben felüti a fejét, most sincs ez másként, mondta.

Az influenzának eddig 61 halálos áldozata van az ország különböző megyéiből, ezek zöme azonban más, krónikus betegségekben szenvedett és nem volt beoltva influenzavírus ellen, holott legtöbbjük egészségügyi állapota ezt indokolta volna.

Hirdetés