Egy év életmentés után három évnyi pihenőszabadságot vesznek ki a mentőautók

Elavult a Kolozs megyei járműállomány, megérett a pihenésre.
Hirdetés

Jelentősen csökkent a bevetési idejük a mentőautóknak Kolozs megyében. Annyira elavult ugyanis a gépkocsiállomány, hogy 2017-ben összesen 1200 napig nem lehetett használni őket vészhelyzet esetén. Tehát egy év alatt három évnyi szabadnapot engedtek meg maguknak.

A helyzet tavaly sem volt rózsásabb, 2018-ban műszaki okokból 1100 napig nem lehetett bevetni a Kolozs megyei mentőautókat. A szomorú statisztikát Ion Moldovan, a megyei sürgősségi felügyelőség (ISU) vezetője ismertette szerdán. Az illetékes szerint hatalmas nyomás nehezedik rájuk, ugyanis

a SMURD-járművek folyamatos meghibásodása miatt képtelenek helytállni,

amikor tűzesethez riasztják őket, vagy sürgősen orvosi segítséget kellene nyújtani. „Májusban például egy időben hat mentőautó volt elromolva a 12-ből, tehát a járművek fele nem működött. Miközben egy nehéz hónap volt, sok bevetéssel” – hozott fel egy példát Moldovan.

Aki számszerűsítette is a szomorú helyzetet, elmondta: a mentőautók 32 százalékának lejárt az üzemeltetési ideje, míg a szállításhoz használt járműveknél ennél is rosszabb a helyzet, ezeknek 43 százaléka avult el. 84 új bevetési járműre lenne szükségük, de 12 mentőcsónak és 23 speciális utánfutó is rájuk férne. Ráadásul

nem csak az elavult járműpark hátráltatja a mentést, az emberhiány is hatalmas akadály,

közel 50 mentési szakember hiányzik. Az ellenőrzési osztályon is nagy az emberhiány, ezért képtelenek időben, rendszeresen megvizsgálni az összes közintézményt, kórházat, iskolát, hogy eléggé biztonságos-e.

Hirdetés