Transparency International: Románia még mindig az EU egyik legkorruptabb országa

De a szervezet szerint Magyarország sem lehet büszke.
Hirdetés

Nem javult a korrupciós helyzet megítélése Romániában a Transparency International (TI) nevű civil szervezet szerint, amely kedden mutatta be a világ 180 országára kiterjedő, az üzleti szféra képviselői és a függetlennek mondott szakértők megkérdezésével készített, 2018-ra érvényes Korrupciós Érzékelési Indexet (IPC).

A TI a megszerzett adatok alapján pontozza az országokat, a maximális 100 pont a korrupció teljes hiányát jelzi, így aztán minél alacsonyabb egy ország pontszáma, a TI szerint annál korruptabb.

Eszerint Románia az Európai Unió 28 tagállama közül a sereghajtók között, a 25. helyen áll. Ezzel egy helyet javított a tavalyi pozíciójához képest, de nem azért, mert annyit javult a helyzet, hanem azért, mert a tavaly még elé sorolt Görögország még lejjebb küzdötte magát.

Az ország a tavalyi 48 ponthoz képest eggyel kevesebbet, 47-et kapott, ezzel globális szinten a 61. helyen áll.

A jelentés szerint bár Bulgáriában és Romániában is történt előrelépés a korábbi években, mégis elbuktak egy-egy pontot egy olyan évben, amikor Bulgáriában óriási korrupciós botrányok kerültek napvilágra, Romániában pedig a korrupcióellenes tüntetések határozták meg az esztendőt.

Emellett hiába tartja mindkettejükben megfigyelés alatt a korrupcióellenes küzdelmet és az igazságügyi reformot az EU, egyik ország sem ért el jelentő előrelépést.

Akárcsak tavaly, Magyarországot most is Románia mögé sorolták,

bár anyaországunk az egy évvel korábbi 45 ponthoz képest most 46-ot kapott, ezzel globálisan a 64. helyen áll.

Hirdetés

Az EU-ban egyébként az utolsó helyen Bulgária (42 pont) áll, előtte Görögország (45 pont) és Magyarország tanyázik.

A globális lista első helyét Dánia foglalja el 88, a másodikat Új-Zéland 87, a harmadikat pedig Finnország 85 ponttal.

A legutolsó hely a 10 pontos Szomáliáé, az utolsó előtti az egyaránt 13 pontos Szíria és Dél-Szudán.

 

Hirdetés