MOGYE: nem sikerült semmiről sem megegyezniük a tárgyalófeleknek (FRISSÍTVE)

Csendes tüntetéssel adnak hangot elégedetlenségüknek a MOGYE magyar diákjai.
Hirdetés
Frissítés:
A késő estébe nyúló egyeztetés során nem közeledtek az álláspontok. A Marosvásárhelyi Rádió tájékoztatása szerint még csak nem is került napirendre a magyar kar kérdése, és nem sikerült a vizsgáztatásról sem megállapodni. Szabó Béla professzor a gyűlésről távozva azt mondta, hogy kitartanak az eddigi vizsgáztatás mellett, hiszen azt nem teheti meg az egyetem vezetősége, hogy egy egész tagozatot lezáratlanul hagy. Leonard Azamfirei rektor a maga részéről a magyar tagozat vezetőire hárította a felelősséget, mondván, nem fogadták el azt, amit ő ajánlott.      

Zsúfolásig megteltek a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE)  folyosói: a vizsgaidőszak első napján stílusosan könyvekkel, orvosi köpenyekkel és maszkkal tiltakoznak az intézmény magyar diákjai. Pénteken már volt egy tüntetés az új vizsgarend elfogadása miatt, melyet akkor egy román nyelvű felhívás előzött meg, ezúttal viszont a magyar diákok mozgósítottak. Ez is jól jelzi, hogy a hallgatókat egyformán aggasztják a intézmény falain belül zajló folyamatok.

Délután a Maros Megyei Tanács képviselői, Leonard Azamfirei rektor és a magyar oktatók a magyar kar létrehozásáról tárgyaltak, de a találkozót áthelyezték a kormányhivatal gyűléstermébe. A helyszínen jelen van Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Vass Levente, parlamenti képviselő, Novák Csaba Zoltán szenátor és Mircea Dușa, Maros megye prefektusa, értesült a Székelyhon

Az új vizsgarendi szabályozást a magyar tagozat képviselőinek távollétében fogadta el az egyetem szenátusa, miután a tagozat még szeptemberben arról döntött, hogy távol maradnak az ülésekről, amíg nem rendeződik a kar helyzete. 

Hirdetés