Egészségügyi miniszter: ne hisztizzünk már, influenza mindig is volt

A miniszter szerint nem problémás, hogy nem függesztik fel a tanítást az iskolákban a járvány kihirdetésének a küszöbén.
Hirdetés

Nem kell hisztériát kelteni – így kommentálta Sorina Pintea egészségügyi miniszter azokat az aggodalmakat, hogy az iskolák kitűnő táptalajt jelentenek az influenza továbbterjedésének, így talán nem jó ötlet folytatni a tanítást.

A miniszter vasárnap este a Digi 24 hírtelevízióban arról beszélt: fölösleges hisztit kelteni, hiszen influenza mindig is volt az év ezen időszakában, másrészt pedig léteznek egyszerű eljárások, ha észrevesszük magunkon a betegség tüneteit.

A miniszter azt is meglehetősen lazán elintézte, hogy az iskolák jelentős részében sem iskolaorvos, sem egészségügyi asszisztens nincs, aki megvizsgálhatná a diákokat, és kiszűrhetné a fertőzötteket.

Szerinte ezt a tanárok, tanítók is el tudják végezni, nem kötelező orvosra bízni.

Pinte megjegyezte: ahol a hiányzások aránya meghaladja a 20 százalékot, a tanfelügyelőség úgyis elrendelheti a tanítás felfüggesztését.

Hirdetés

Azt viszont, hogy az egész országban zárjanak be az iskolák, fölöslegesnek tartja, mivel vannak olyan régiók, ahol az influenza csak kisebb mértékben van jelen.

A miniszter által elmondottak apropója az, hogy Ecaterina Andronescu oktatási miniszter vasárnap jelezte: attól, hogy pénteken az influenza miatt nem volt tanítás, ezen a héten már lesz, már csak azért is, mert ez az iskolai félév utolsó hete.

Az influenza amúgy eddig 39 ember életét követelte az országban.

Hirdetés