A 112-es telefonszámot is lefagyasztotta a bukaresti jég

Túl sokan hívták egyszerre. 810 kidőlt fát távolítottak el, 150 ezer háztartás maradt áram nélkül.
Hirdetés
Földrengéshez hasonlította Bukarest első kerületének polgármestere a fővárosi állapotokat. A mindenre ráfagyott eső több fát döntött ki a helyéből, mint az eddigi legerősebb szélvihar: a belügyminisztérium alakulatai 810 kidőlt fa és 13 villanyoszlop eltávolításához szálltak ki Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea és Prahova megyében, illetve a fővárosban. 
 
FRISSÍTÉS: Este hét órai közlés szerint az elmúlt 20 órában a tűzoltók 960 esethez szálltak ki, ahol összesen 120 autó rongálódott meg.
Egyedül Bukarestben 740 fa zuhant az utcákra, autókra, esetenként emberekre, írja a News.ro. Délben egy 44 éves nőt, délután egy 32 éves férfit kellett kórházba szállítani. Utóbbit eszméletlenül, fejsebbel találták az utcán, valószínűleg egy lezuhanó ág sebesítette meg. 55 autóról távolítottak el kidőlt fákat, 31 autót a benne ülő 42 személlyel szabadítottak ki a fák közlekedést akadályozó fogságából.
 
Délután ötkor a bukaresti tömegközlekedési vállalat úgy döntött, visszahívja a depóba az összes trolibuszt. A felsővezetékek megrongálódása miatt a trolik közlekedése ellehetetlenült. Azokon a vonalakon, ahol más járat nem közlekedik, helyettesítő buszokkal pótolják a trolikat.
 
 
 
A rengeteg baleset miatt túlterhelődött a 112-es sürgősségi hívószám. A katasztrófaelhárítók a RO-ALERT rendszeren keresztül küldtek üzenetet minden bukaresti és Ilfov megyei lakosnak, hogy csak akkor hívja a 112-t, ha emberélet van veszélyben, mert a rendszer túlterhelt megismételt hívások miatt, és attól tartanak, épp a súlyos esetek nem kapnak majd szabad vonalat a hatóságokhoz.
 
Megduplázták a diszpécserszolgálat és a tűzoltóság szolgálatban lévő személyzetét, de így sem tudnak egyszerre 2-300 kidőlt fához kiszállni, mondta Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófaelhárítási osztályának vezetője, aki a lakosság türelmét kérte.
 
A katasztrófaelhárítás behívta minden mozgósítható tagját, hogy eleget tehessen a rengeteg hívásnak és kiszállásnak, amelyek gyarapodni fognak. Az ónos eső miatt eredetileg ma délig tartó riasztást a meteorológusok meghosszabbították vasárnap reggelig.
 
 
A reggeli 36 ezer fogyasztóhoz képest délutánra 150 ezerre emelkedett azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek a megrongálódott vezetékek miatt áram nélkül maradtak, közölte az energiaügyi minisztérium. A legsúlyosabb helyzet Ialomiţa megyében van, ahol több mint 50 ezer háztartásban nincs áram, ezért az országos katasztrófaelhárítás 16, nagy teljesítményű generátort csoportosított át és küldött a térségbe. Az áramszolgáltatók 130 hibaelhárító egységet küldtek ma terepre.
 
Néhány turista a Bucsecs-hegység Padina körüli panzióiban rekedt, az odavezető utat ugyanis a nagy hó miatt kidőlt fák torlaszolják el. A hatóságok felkerésték a turistákat és a menedékházakat, hogy figyelmeztessék az ottaniakat, ne induljanak el, míg fel nem szabadítják az utat. A katasztrófaelhárítók nehezen tudják megközelíteni az útra dőlt fákat, mert a friss hó alatt jeges az út. 

Hirdetés