Ultimátumot kapott Románia az Európai Bizottságtól

Ha két hónapon belül nem fizeti vissza a külföldről behozott autók után leperkált illetéket a tulajdonosoknak, szép kis per elé nézhet.
Hirdetés

Elég szűkös határidőt szabott ki Romániának az Európai Bizottság (EB) arra, hogy rendezze végre a számláját a külföldről behozott autók tulajdonosaival, akiket jogtalanul kötelezett a regisztrációs illeték kifizetésére. Ha két hónapon belül nem intézkedik, akkor az Európai Unió Bírósága előtt találhatja magát, figyelmeztetett Brüsszel.

Az EB közleménye az összeg teljes és azonnali kifizetését sürgeti, arra hivatkozva, hogy az Európai Bíróság már 2011-ben megállapította, hogy a regisztrációs illeték – melyet egy időben környezetvédelmi illetéknek is neveztek – sérti az áruk szabad mozgásának elvét.

Románia ezzel a 2007-ben bevezetett díjjal próbált gátat szabni a külföldről behozott használt autók áradatának, attól tartva, hogy az ország Európa autótemetőjévé válik. A többször átdolgozott és átkeresztelt illetéket a jármű forgalomba íratásakor fizették ki a tulajdonosok. Miután kiderült, hogy mindez jogtalanul történt, a kormány kénytelen volt bejelenteni, hogy bizonyos feltételek között tíz évre visszamenőleg visszafizeti az érintetteknek a pénzt. Bár egy évvel ezelőtt megteremtették a visszafizetés jogi kereteit, és az ütemterv szerint az illeték-visszafizetés 2019. március 31-én zárul, a konkrét kifizetésekkel el van maradva a kormány.

Hirdetés