Rendkívüli: vasárnaptól magyar misét hallgathatnak a moldvai csángók Bákóban

Havonta egyszer lesz ilyen alkalom, egyelőre kísérleti jelleggel.
Hirdetés

Minden bizonnyal ünnepnap lesz vasárnap Bákóban (Bacău), ahol hosszú idő óta először vehetnek részt magyar nyelvű szentmisén a moldvai csángók. A bákói magyar ajkú római katolikusok számára fennállása óta először szervez magyar nyelvű szentmisét a jászvásári (Iași) római katolikus püspökség, mely eddig a számtalan kérés ellenére nem engedélyezte, és nem nézte jó szemmel a magyar nyelvű misézést Csángóföldön.

A mostani kedvező döntés akár Ferenc pápa nyár eleji romániai látogatásával is összefügghet. Eszerint

a magyar nyelvű miséket minden hónap utolsó vasárnapján tartják a város központjában található Szent Miklós-templomban.

Ezeket elsősorban azoknak a moldvai csángóknak szánják, akik a legutóbbi népszavazáson magyar nemzetiségűnek vallották magukat. Az első alkalom vasárnap, január 27-én lesz – adta hírül a Ziarul de Bacău.

A hírt a Romkat.ro megkeresésére Cornel Cadar, a jászvásári egyházmegye papja is megerősítette. Mint mondta, Bákóban január 27-től ad experimentum, azaz kísérleti jelleggel indulnak havi rendszerességgel a magyar szentmisék. Ezek folytatása attól függ, hogy lesznek-e résztvevők.

A magyar nyelvű miséket egy bákói lakos kezdeményezte még 2018 szeptemberében Isidor Dâscă bákói plébánosnál. Arra hivatkozott, hogy a 2011-es népszámlálás összesített adatai szerint a jászvásári egyházmegyében 2000-en vallották magukat magyar ajkúnak és római katolikusnak. Példaként Jászvásárt is felhozta, ahol régóta tartanak magyar nyelvű miséket havonta egyszer és a nagyobb ünnepek alkalmával.

A kérést hét csángó egyesület is támogatta és Petru Gherghel jászvásári püspök jóváhagyta.

Hirdetés

Január 27-étől kezdődően tehát minden hónap utolsó vasárnapján magyarul szól az ige a bákói Szent Miklós-templomban. A magyar miséket Felix Măriuț, Forrófalva (Fărăoani) és Andrei Varga, Szárazpatak (Valea Seacă) plébánosa tartja majd.

Nyisztor Tinka, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) vallási ügyekért felelős vezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: a jászvásári püspökség 1884 óta íródó történetében először tartanak úgy magyar misét az egyházmegye területén, hogy azt a püspökség vezetése rendelte el és rendszeres jellege van.

Csángóföld „magyarabb” falvaimban elvétve, ünnepi alkalmakkor akadt példa magyar nyelvű misézésre, de ezeket többnyire vendég – magyarországi vagy erdélyi – plébánosok tartották és a helyi román katolikus papok nem nézték jó szemmel, sőt, ellenezték.

Hirdetés