Ez igen: a főbörtönőr lehazugozta az igazságügy-minisztert

Amiért azt állította: a medgyesi késelő nem a kedvezményeket szavatoló törvény nyomán hagyhatta el a börtönt.
Hirdetés

Szép kis politikai pofozkodásba torkollt a fogvatartottak kedvezményes szabadlábra helyezését lehetővé tevő törvény, miután a hétvégén Medgyesen halálra késelt egy fiatal férfit egy korábban szabadult volt elítélt: az Országos Bortönigazgatóság Szakszervezeti Szövetségének (FSANP) elnöke,  Sorin Dumitraşcu most hazugsággal vádolja Tudorel Toader igazságügy-minisztert, amiért az azt állította, hogy a medgyesi gyilkos nem az említett törvény alapján került szabadlábra.

Dumitraşcu állítása szerint a férfi börtöndossziéjában egyértelműen az szerepel, hogy a 2017 október 19-én hatályba lépett törvény alapján 372 napot vontak le a büntetéséből. Csakhogy akkor az általa elkövetett bűncselekmény súlyossága – gyilkossági kísérlet , illetve nem túl példás magaviselete miatt fél évre elhalasztották a szabadlábra helyezéséről szóló döntést. Tavaly májusban azonban már kiengedték. Márpedig – így  Dumitraşcu –, ha nincs a törvény, amely nyomán a rossz börtönviszonyok miatt minden, a börtönben eltöltött 30 nap után hat napot vonnak le a szabadságvesztésből, akkor feltételesen legkorábban idén májusban kerülhetett volna szabadlábra, ha pedig letölti a büntetését, akkor 2021-ben.

Dumitraşcu azt is megjegyezte, hogy a statisztikáik szerint a törvény nyomán kiengedett mintegy 14 000 elítélt 70 százaléka 1-3 éven belül visszakerül a börtönbe, úgyhogy cudar idők jönnek.

Ennek fényében figyelmeztette Toadert: a hamis hírek terjesztése 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Aztán legfeljebb a rossz börtönviszonyok miatt hamarabb kiengedik.

Hirdetés