Az olaszok mutatják meg a románoknak, hogyan kell korszerű gépkarabélyt gyártani

Nagyon belelendült Románia a fegyverbizniszbe.
Hirdetés
Komolyan gondolja Románia azt a NATO-vállalást, hogy bruttó hazai termékének 2 százalékát a haderőfejlesztésre költi, és közben a saját fegyveriparát is fejleszti: Nicolae Bădălău gazdasági miniszter csütörtökön este jelentette be, hogy a román fegyveripar az olasz Berettával közösen gyárt idéntől a legkorszerűbbnek számító gépkarabélyokat.
 
A szerződést várhatóan nyáron ütik nyélbe, és ősztől már kezdődhet is a termelés.
 
A gépkarabély gyártására az olasz partner a Prahova megyei Plopeni-ben található fegyvergyárat választotta ki. Kezdetben a fegyver alkatrészeinek 30 százalékát gyártják helyben.
 
A miniszter egyúttal arról is beszélt, hogy fel akarják pörgetni a román fegyveripart, amely 2017-ben 120 millió dollár értékben exportálta termékeit.
 
Ennek részeként Fogarason gyártanának puskaport, jelenleg ugyanis ezt Románia importálja. Ehhez két és fél éven belül cellulóznitrát-gyárat építenek a városban, amely a tervek szerint Európa legmodernebb ilyen üzeme lesz, és exportra is gyártanák a hadianyagot.
 
Románia jelenleg a kudzsiri fegyverüzemben is gyárt saját fejlesztésű gépkarabélyokat NAT1 néven, illetve pisztolyokat.
 
Egy ötszáz éves fegyvergyártó
A Beretta fegyvergyárat 1526-ban alapították, s egyike a legrégebbi olyan fegyvergyártó cégeknek, amelyek a mai napig aktívak – írja az Olaszországról.hu.
A közel 500 éves vállalat alapítása Bartolomeo Beretta da Gardone nevéhez fűződik, aki az 1500-as években rövid idő alatt lett híres arról, hogy igen magas minőségű fegyvereket készített. Minden 185 szakállas puska velencei seregnek történő eladásával kezdődött, az üzletet Bartolomeo Beretta ütötte nyélbe, s a bizniszen 296 dukátot kaszált. A Beretta beszállítója az amerikai hadseregnek és rendőrségnek is. 
 

Hirdetés