Szócsatába keveredett ma Dăncilă Strasbourgban

Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Hirdetés

Nagy napja volt ma a Viorica Dăncilă vezette kormánynak, mely Strasbourgban, az Európai Parlament plénuma előtt mutatta be az EU Tanácsa elnöki tisztségét betöltő Románia prioritásait. A fél kormány jelen volt a román uniós elnökség programjáról folytatott vitán, melyen több szó esett a román végrehajtó hatalomnak az igazságügyet érintő ténykedéséről, különösen az amnesztiatörvényről és a közkegyelemről, mint az EU-elnökség kérdésköreiről. A delegáció több találkozón is részt vett. 

A román miniszterelnök az egységes európai jövőről szóló udvariassági formulákon túlmenően arról beszélt, hogy a közös európai értékek megerősítéséhez arra van szükség, hogy egyik tagállam se részesüljön megkülönböztetett bánásmódban. Kevésbé burkolt formában is kifejtette:

Romániát sokszor olyan intézkedések miatt illetik kritikával, melyeket más tagállamokban természetesnek vesznek.

Kifejtette: a románok úgy érzik, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesülnek, amikor azt látják, hogy hazájuk a schengeni térségen kívül marad.

A vitán több képviselő is aggodalmát fejezte ki a román jogállamisággal kapcsolatosan.

Guy Verhofstadt (a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője) szerint

Románia Orbán és Kaczynski útjára lépett,

Hirdetés

és ha nem tér le róla, akkor azt kockáztatja, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás induljon ellene. A liberális politikus azt mondta, ha a román kormány nem tesz le az amnesztiatörvényről, az európai pártcsalád kizárja az ALDE-t.  

Udo Bullmann, az európai szocialisták EP-frakciójának vezetője – mely pártcsaládba a román PSD is tartozik – védelmébe vette Viorica Dăncilát, akit elmondása szerint mélyen tisztel, azt azért elmondta, hogy a jogállamiságot nem lehet manipulálni egyesek kedvéért, és nincs ok az amnesztia intézményesítésére.

Az Európai Bizottság alelnöke, Andrus Ansip Jean-Claude Juncker elnök nevében is kifejtette: támogatni fogják Romániát az EU-elnöksége idején, azt azonban meg kell érteni, hogy

a jogállamiságot minden európai tagállamban tiszteletben kell tartani.

Viorica Dăncilă Guy Verhofstadt kijelentéseire reagálva elmondta: arra számított, hogy a pártcsaládok vezetői javaslatokkal fognak élni az európai eseménynaptárakkal kapcsolatosan, és nem arra, hogy beleavatkoznak az EU-elnökséget átvevő ország belügyeibe. Minden országnak joga van ahhoz, hogy saját meggyőződése szerint cselekedjen, fogalmazott meglepő harciassággal a kormányfő, aki ismételten tagadta, hogy amnesztiáról és közkegyelemről szóló jogszabálytervezeten dolgozna a kormány.

Hirdetés