Viorica Dăncilă Strasbourgban | Fotó: EPA
Jogálom
Timi
2019. január 15. kedd, 21:43
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.

Nagy napja volt ma a Viorica Dăncilă vezette kormánynak, mely Strasbourgban, az Európai Parlament plénuma előtt mutatta be az EU Tanácsa elnöki tisztségét betöltő Románia prioritásait. A fél kormány jelen volt a román uniós elnökség programjáról folytatott vitán, melyen több szó esett a román végrehajtó hatalomnak az igazságügyet érintő ténykedéséről, különösen az amnesztiatörvényről és a közkegyelemről, mint az EU-elnökség kérdésköreiről. A delegáció több találkozón is részt vett. 

A román miniszterelnök az egységes európai jövőről szóló udvariassági formulákon túlmenően arról beszélt, hogy a közös európai értékek megerősítéséhez arra van szükség, hogy egyik tagállam se részesüljön megkülönböztetett bánásmódban. Kevésbé burkolt formában is kifejtette:

Romániát sokszor olyan intézkedések miatt illetik kritikával, melyeket más tagállamokban természetesnek vesznek.

Kifejtette: a románok úgy érzik, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesülnek, amikor azt látják, hogy hazájuk a schengeni térségen kívül marad.

A vitán több képviselő is aggodalmát fejezte ki a román jogállamisággal kapcsolatosan.

Guy Verhofstadt (a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője) szerint

Románia Orbán és Kaczynski útjára lépett,

és ha nem tér le róla, akkor azt kockáztatja, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás induljon ellene. A liberális politikus azt mondta, ha a román kormány nem tesz le az amnesztiatörvényről, az európai pártcsalád kizárja az ALDE-t.  

Udo Bullmann, az európai szocialisták EP-frakciójának vezetője – mely pártcsaládba a román PSD is tartozik – védelmébe vette Viorica Dăncilát, akit elmondása szerint mélyen tisztel, azt azért elmondta, hogy a jogállamiságot nem lehet manipulálni egyesek kedvéért, és nincs ok az amnesztia intézményesítésére.

Az Európai Bizottság alelnöke, Andrus Ansip Jean-Claude Juncker elnök nevében is kifejtette: támogatni fogják Romániát az EU-elnöksége idején, azt azonban meg kell érteni, hogy

a jogállamiságot minden európai tagállamban tiszteletben kell tartani.

Viorica Dăncilă Guy Verhofstadt kijelentéseire reagálva elmondta: arra számított, hogy a pártcsaládok vezetői javaslatokkal fognak élni az európai eseménynaptárakkal kapcsolatosan, és nem arra, hogy beleavatkoznak az EU-elnökséget átvevő ország belügyeibe. Minden országnak joga van ahhoz, hogy saját meggyőződése szerint cselekedjen, fogalmazott meglepő harciassággal a kormányfő, aki ismételten tagadta, hogy amnesztiáról és közkegyelemről szóló jogszabálytervezeten dolgozna a kormány.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29557
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.