Viorica Dăncilă Strasbourgban | Fotó: EPA
Jogálom
MTímea
2019. január 15. kedd, 21:43
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.

Nagy napja volt ma a Viorica Dăncilă vezette kormánynak, mely Strasbourgban, az Európai Parlament plénuma előtt mutatta be az EU Tanácsa elnöki tisztségét betöltő Románia prioritásait. A fél kormány jelen volt a román uniós elnökség programjáról folytatott vitán, melyen több szó esett a román végrehajtó hatalomnak az igazságügyet érintő ténykedéséről, különösen az amnesztiatörvényről és a közkegyelemről, mint az EU-elnökség kérdésköreiről. A delegáció több találkozón is részt vett. 

A román miniszterelnök az egységes európai jövőről szóló udvariassági formulákon túlmenően arról beszélt, hogy a közös európai értékek megerősítéséhez arra van szükség, hogy egyik tagállam se részesüljön megkülönböztetett bánásmódban. Kevésbé burkolt formában is kifejtette:

Romániát sokszor olyan intézkedések miatt illetik kritikával, melyeket más tagállamokban természetesnek vesznek.

Kifejtette: a románok úgy érzik, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesülnek, amikor azt látják, hogy hazájuk a schengeni térségen kívül marad.

A vitán több képviselő is aggodalmát fejezte ki a román jogállamisággal kapcsolatosan.

Guy Verhofstadt (a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője) szerint

Románia Orbán és Kaczynski útjára lépett,

és ha nem tér le róla, akkor azt kockáztatja, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás induljon ellene. A liberális politikus azt mondta, ha a román kormány nem tesz le az amnesztiatörvényről, az európai pártcsalád kizárja az ALDE-t.  

Udo Bullmann, az európai szocialisták EP-frakciójának vezetője – mely pártcsaládba a román PSD is tartozik – védelmébe vette Viorica Dăncilát, akit elmondása szerint mélyen tisztel, azt azért elmondta, hogy a jogállamiságot nem lehet manipulálni egyesek kedvéért, és nincs ok az amnesztia intézményesítésére.

Az Európai Bizottság alelnöke, Andrus Ansip Jean-Claude Juncker elnök nevében is kifejtette: támogatni fogják Romániát az EU-elnöksége idején, azt azonban meg kell érteni, hogy

a jogállamiságot minden európai tagállamban tiszteletben kell tartani.

Viorica Dăncilă Guy Verhofstadt kijelentéseire reagálva elmondta: arra számított, hogy a pártcsaládok vezetői javaslatokkal fognak élni az európai eseménynaptárakkal kapcsolatosan, és nem arra, hogy beleavatkoznak az EU-elnökséget átvevő ország belügyeibe. Minden országnak joga van ahhoz, hogy saját meggyőződése szerint cselekedjen, fogalmazott meglepő harciassággal a kormányfő, aki ismételten tagadta, hogy amnesztiáról és közkegyelemről szóló jogszabálytervezeten dolgozna a kormány.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29557
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.