Viorica Dăncilă Strasbourgban | Fotó: EPA
Jogálom
Timi
2019. január 15. kedd, 21:43
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.

Nagy napja volt ma a Viorica Dăncilă vezette kormánynak, mely Strasbourgban, az Európai Parlament plénuma előtt mutatta be az EU Tanácsa elnöki tisztségét betöltő Románia prioritásait. A fél kormány jelen volt a román uniós elnökség programjáról folytatott vitán, melyen több szó esett a román végrehajtó hatalomnak az igazságügyet érintő ténykedéséről, különösen az amnesztiatörvényről és a közkegyelemről, mint az EU-elnökség kérdésköreiről. A delegáció több találkozón is részt vett. 

A román miniszterelnök az egységes európai jövőről szóló udvariassági formulákon túlmenően arról beszélt, hogy a közös európai értékek megerősítéséhez arra van szükség, hogy egyik tagállam se részesüljön megkülönböztetett bánásmódban. Kevésbé burkolt formában is kifejtette:

Romániát sokszor olyan intézkedések miatt illetik kritikával, melyeket más tagállamokban természetesnek vesznek.

Kifejtette: a románok úgy érzik, hogy egyenlőtlen bánásmódban részesülnek, amikor azt látják, hogy hazájuk a schengeni térségen kívül marad.

A vitán több képviselő is aggodalmát fejezte ki a román jogállamisággal kapcsolatosan.

Guy Verhofstadt (a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője) szerint

Románia Orbán és Kaczynski útjára lépett,

és ha nem tér le róla, akkor azt kockáztatja, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás induljon ellene. A liberális politikus azt mondta, ha a román kormány nem tesz le az amnesztiatörvényről, az európai pártcsalád kizárja az ALDE-t.  

Udo Bullmann, az európai szocialisták EP-frakciójának vezetője – mely pártcsaládba a román PSD is tartozik – védelmébe vette Viorica Dăncilát, akit elmondása szerint mélyen tisztel, azt azért elmondta, hogy a jogállamiságot nem lehet manipulálni egyesek kedvéért, és nincs ok az amnesztia intézményesítésére.

Az Európai Bizottság alelnöke, Andrus Ansip Jean-Claude Juncker elnök nevében is kifejtette: támogatni fogják Romániát az EU-elnöksége idején, azt azonban meg kell érteni, hogy

a jogállamiságot minden európai tagállamban tiszteletben kell tartani.

Viorica Dăncilă Guy Verhofstadt kijelentéseire reagálva elmondta: arra számított, hogy a pártcsaládok vezetői javaslatokkal fognak élni az európai eseménynaptárakkal kapcsolatosan, és nem arra, hogy beleavatkoznak az EU-elnökséget átvevő ország belügyeibe. Minden országnak joga van ahhoz, hogy saját meggyőződése szerint cselekedjen, fogalmazott meglepő harciassággal a kormányfő, aki ismételten tagadta, hogy amnesztiáról és közkegyelemről szóló jogszabálytervezeten dolgozna a kormány.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29557
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.