Emlékművek és nanotechnológia az új útlevélben

Nem lesz könnyű hamisítani, az egyszer biztos.
Hirdetés
Szombaton mutatta be a Román Rendőrség az új útlevél modelljét, amelyet annyi biztonsági elemmel láttak el, hogy nehezen tudunk elképzelni olyan helyzetet, hogy valakinek annyira szüksége legyen román útlevélre, hogy megpróbálja hamisítani.
 
Az új útlevéllel a hazai turizmuson is lendítenének, ugyanis minden lapjára egy híres történelmi emlékművet vagy turisztikai célpontot nyomtattak különféle technikával. A Duna-delta, a Gyilkos-tó, a Scărişoara jégbarlang, Segesvár középkori városközpontja reklámozza az országot az úti okmányban. 
 
Stilizált rajzok, mikroszöveg, többféle nyomtatási eljárás, optikailag változó, illetve nanotechnológiával előállított elemek teszik biztonságossá a dokumentumot, ismertette Mirel Toancă, a rendőrség útlevélosztályának igazgatója. Egyes elemek szabad szemmel is láthatóak, mások szabad szemmel de nem a napfény látható tartományában, és vannak olyanok is, amelyek csak speciális készülékkel.
 
Egyes elemeket különleges tintával rögzítenek a papírra, és magába a papírba is olyan fémszálat helyeztek, amelyek UV fényben piros, zöldes sárga és kék színben jelennek meg. Az útlevélfüzet fűzőcérnája is három színű, melyek közül az egyik floureszkál.
 
Ezeknek az új biztonsági technikáknak a beépítése nem módosítja az útlevél kiváltásának árát, de nemzetközi szinten is az egyik legbiztonságosabb személyi iratnak számít majd, értékelte Mirel Toancă. A korábban kiváltott útlevelek érvényessége ezzel nem szűnik meg, a bennük rögzített érvényességi határidő lejártáig lehet használni őket.
 
Tavalyi törvénymódosítás biztosítja, emlékeztetett Mirel Toancă, hogy a 18 éven felülieknek ezután kiadott útlevél már nem csak öt, hanem tíz évig érvényes. A sürgősségi eljárásban biztosított ideiglenes útlevél egy évre szól.
 

Hirdetés