Szakértők: egy frászt lesz itt száz kilométernyi új autópálya 2019-ben

A Pro Infrastruktúra Egyesület rendet vág az optimista, de mérsékelten realista nyilatkozatok között.
Hirdetés

Szó sincs arról, hogy idén több mint száz kilométernyi autópályát adhatnának át a forgalomnak – kommentálta az infrastruktúra-fejlesztési ügyekben meglehetős hozzáértésről tanúbizonyságot tett Pro Infrastruktúra Egyesület a kormányzati illetékesek hurráoptimista nyilatkozatait.

Az egyesület az országos közútkezelő szóvivője,  Alin Şerbănescu nyilatkozatára reagált, aki egy interjúban arról beszélt: idén 118 kilométernyi autópályát avatnak fel.

Az egyesület szerint a realista forgatókönyv szerint 43,28 kilométernyi sztráda épülhet meg idén, míg a hiperoptimista verzió 69,18 kilométerről szól.

Szerintük ami idén biztosan megnyitható az autósok előtt, az a dél-erdélyi A1-es autópálya 3-as (május-június) és 4-es (augusztus-szeptember) összesen 43,28 kilométeres, Holgya és Marossolymos közötti szakasza.

Elvileg megvalósítható még az észak-erdélyit a dél-erdélyi autópályával összekötő A10-es sztráda egy 8 kilométeres szakasza Sászsebes és Gyulafehérvár között, de nehezen.

Hirdetés

Emellett az észak-erdélyi A3-as autópálya Radnót és Maroskece közötti, 17,9 kilométeres szakasza csupán elméletileg épülhet meg az év vége előtt a kivitelező Astaldi pénzügyi gondjai és a megoldatlan bürokratikus akadályok miatt.

Vagyis – mondja a Pro Infrastruktúra Egyesület – legfeljebb mintegy 70 kilométernyi autópálya épülhet idén – de ez is csak elméletben –, a többi „a naivaknak szóló ígérgetés, pofátlan félretájékoztatás és ordas hazugság”.

 

Hirdetés