Szurprájz! Nem Csíkszereda szolgáltatta az idei hidegrekordot

És még csak nem is Gyergyóalfalu.
Hirdetés

Tényleg van klímaváltozás! Messze nem ott mérték az idei év első hidegrekordját, ahol vártuk volna. Keddre virradóra szokatlanul hideg volt országszerte, számos helyen süllyedt -20 Celsius fok alá a hőmérő higanyszála. Így alig egy héttel azután, hogy beléptünk az új évbe, meg is született az első hidegrekord.

De meglepő módon 2019 legalacsonyabb hőmérsékleteit nem Bodzaforduló, Gyergyóalfalu vagy Csíkszereda szolgáltatta, hanem az ország középső, délnyugati és északi felében mérték. A legfagyosabb éjszaka a Transalpinán, az Obârșia Lotrului nevű településen volt. A Vâlcea megyéből Hunyadra a Parângon keresztül vezető hegyi út mentén -24 Celsius fokot mértek.

Nem lehetett melegük a nagyszebenieknek sem az éjjel, az egykori szász városban ennél csak egy fokkal volt magasabb a hőmérséklet, – 23 Celsius fok. És újabb egy fokot nyertek a magyarláposiak, a Máramaros megyei településen -22 Celsius fok volt.

Fotó: Meteoromania.ro

Hirdetés

Ehhez képest semmiségnek tűnik a csíkszeredai -18 Celsius fok, míg a Bodzafordulón regisztrált -11 egyenesen melegnek minősül. A legjobb dolguk a konstancaiaknak volt, a tengerparti városban volt a legmelegebb az éjszaka, -6 fok.

Az idei télnek már halálos áldozata is van: megfagyva találtak egy 67 éves férfit Slatinán. Az Olt megyei rendőrség szerint a halott férfira egy parkolóban találtak rá, mivel testén nincsenek erőszakra utaló nyomok, valószínűsíthetően a fagy okozhatta a halálát.

Hirdetés