Fotó: Realitatea.net
altă întrebare?
Timi
2019. január 8. kedd, 16:49
A külügyminisztertől is magyarázatot kértek és kaptak. Ezt is figyelembe veszik a márciusban közlendő jelentésben.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) még tavaly októberben kért magyarázatot Románia kormányától az augusztus 10-i bukaresti tüntetések békés demonstrálóival szembeni csendőri túlkapások miatt, melynek többek között külföldi újságírók is áldozatául estek. A nemzetközi szervezet azután indított vizsgálatot, hogy a Declic civil közösség kezdeményezésére mintegy 80 ezren kérték ezt egy petícióban.

Az ENSZ két raportőre levélben fordult Teodor Meleșcanu külügyminiszterhez, tájékoztatást kérve arról, hogy milyen vizsgálatok zajlottak le Romániában a csendőrség fellépésével kapcsolatosan. A levélben – annak rendje és módja szerint – aggodalmukat fejezték ki az emberi jogok megsértése, ugyanakkor a kormány képviselőinek nyilatkozatai miatt. 

Meleșcanu az ENSZ megkeresésére arról biztosította a raportőröket, hogy Románia egy demokratikusan működő ország, ahol nem sérülnek az emberi jogok vagy a szólásszabadság. A külügyminiszter felsorolja a folyamatban lévő vizsgálatokat és kitér arra is, hogy több mint hatszázan tettek feljelentést a katonai ügyészségen. 

Az úgynevezett diaszpóra tüntetésén hivatalosan mintegy négyszázan sérültek meg. A csendőrök aránytalanul léptek fel a békés demonstrálókkal szemben, akik közé szélsőségesek is vegyültek. A civilek az ENSZ-hez eljuttatott jelentésben fotókkal, a sérültek nyilatkozataival és mozgóképes felvételekkel igazolták az erőszakszervezet túlzott erőszakosságát.

A Declic mai közleménye szerint az ENSZ márciusban teszi közzé a jelentését arról, hogy történt-e csendőri túlkapás augusztus 10-én Bukarestben. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29456
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.