Az adófizetőket nem lehet leszoktatni az év eleji sorban állásról

Aki szeret sorban állni, az idén is hódolhat a szenvedélyének a helyi adók és illetékek befizetésekor.
Hirdetés

Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy amint az új évben megnyílnak a helyi adók és illetékek befizetését lebonyolító önkormányzati irodák, egyesek már reggel ötkor beállnak a sorba, csak hogy az elsők között legyenek, akik letudják az adóbefizetést. A jelenség azért érthetetlen, mert semmi előnnyel nem jár az, ha valaki már január 7-én kifizeti a ház- vagy telekadóját, az első félévi adó befizetésének határideje március végén van, és csak ezt követően számolnak napi 0,1 százalékos késedelmi kamatot. A 10 százalékos kedvezmény eddig az időpontig érvényes. Ráadásul az összegek befizetésére ma már online is lehetőség van, nem túl nagy ördöngösség.

Az idősebb generáció azonban továbbra is idegenkedik ettől a módszertől: aki harminc éven át megszokta, hogy már az év elején, több órás sorban állás után tesz eleget a kötelezettségének, az nem változtat ezen a szokásán.

Kolozsváron hétfőn reggel, az önkormányzati iroda 8:30-as nyitása előtt is több tucatnyian várakoztak, hogy az első adóbefizetők között legyenek. Az egyes városrészek hivatalaiban, illetve a Főtér 1. szám alatt és a Mócok útja 7-es szám alatt, ugyanakkor az önkormányzat honlapján is lehetőség van az adók és illetékek kifizetésére.

Más városokban is már éjszaka sor alakult ki az önkormányzati iroda előtt, de volt, ahol jobban felkészültek a rohamra, Szucsáván például – ahol a polgármester volt az első befizető – több ügyintézőt foglalkoztatnak az év elején, hogy csökkentsék a sorokat. 

A Mediafax által megszólaltatott adófizetők azzal magyarázták a sietséget, hogy megnyugvást jelent számukra, ha mihamarabb elintézik a hivatalos ügyeiket, és inkább sorban állnak, minthogy megkockáztassák a késedelmi kamatot.  Az egyik galaci adófizető, aki 5:30-kor állt be a sorba, a hírügynökségnek elmondta: stresszt jelent számára a tudat, hogy befizetnivalója van, ezért mihamarabb szereti letudni a dolgot. Arra emlékezteti, amikor tejért kellett hasonló sorokat kiállni, tette hozzá az idősebb férfi. 

Hirdetés