Annyit civakodnak a DNA-n, hogy nem maradt, aki vezesse

Csak nem látni, kinek jó ez.
Hirdetés
Hirtelen főügyész nélkül maradt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség: a DNA-t nyártól ideiglenesen vezető Anca Jurma ma visszalépett korábbi vállalásától, miszerint marad még ideiglenesen az ügyészség élén, az államelnöki hivatal pedig mindent megtesz, hogy Toader miniszter kiszemeltje, Adina Florea ne kerülhessen a tisztség közelébe.
 
Azt, hogy a Kövesi leváltása nyomán ügyvivőnek kinevezett Anca Jurma nem kívánja meghosszabbítani még az ideiglenes mandátumát sem a DNA élén, Jurma hétfőn közölte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének ülésén. Ahonnan egyenesen Tudorel Toader igazságügyi miniszter tette közzé az információt.
 

Az elnök embere a CNSAS-ban

A miniszter a konstancai Adina Floreát jelölte a DNA élére még szeptemberben, Klaus Iohannis pedig novemberben utasította el a jelölést arra hivatkozva, hogy az nem felel meg minden törvényi követelménynek. December végén, 27-én Toader ismét elküldte Adina Florea jelölését az államelnöki hivatalba, azt pedig a G4Media.ro írta meg ma, hogy a jelölés tulajdonképpen most sem felel meg a törvényi feltételeknek, ezt pedig a CNSAS-nak az a tagja jelezte, akit az államelnöki hivatal jelölt a volt Securitate irattárát vizsgáló testületbe.
 
Az ügyészi és bírói hivatalok vezetésére pályázó személyeket ugyanis kötelező módon átvilágítja a CNSAS, és pályázatukhoz csatolniuk kell a CNSAS igazolását arról, hogy nem működtek együtt a kommunista titkosrendőrséggel. Adina Florea 2009 óta nem kapott ilyen igazolást, 2017-ben is csak megerősítették a 2009-es igazolását, de nem világították át újra.
 

Formaság, de semmi nem stimmel

A CNSAS vezetőtestülete december 21-én kellett volna ülésezzen, napirendi pontja Adina Florea 2009-es igazolásának meghosszabbítása volt. De a CNSAS közleményéből sem az nem derül ki, hogy az ülést elhalasztották kvórum hiánya miatt, sem az, hogy a CNSAS-nak újra át kellene világítania Floreát, rótta fel a vezetőtestület tagja, Alexandra Toader a testület elnökének. Miközben az átvilágítási eljárás elkezdődött december 3-án, derült ki a G4Mediához került belső iratból. 
 
De mivel az átvilágítás nem fejeződött be, jogszerűen a miniszter nem is jelölhette volna újra Floreát a DNA élére. Ráadásul a belső irat azt sugallja, hogy a CNSAS az új átvilágítás szükségessének és az ülés elmaradásának elhallgatásával azt a látszatot próbálja kelteni, hogy az eljárás rendben lezajlott.
 

Mindeközben dúl a botrány a DNA-nál

Anca Jurmának nem sikerült tartani a lelket a korrupcióellenes ügyészekben, ez még abból a beszélgetésből derült ki, amelyet a G4Media decemberben hozott nyilvánosságra. A megbízott vezető egy másik ügyésznővel beszélgetve panaszkodik az ügyészek motiválatlanságáról, hogy nem állítanak össze nagykorrupciós dossziékat, és inkább meghúzzák magukat. Ahhoz képest, hogy a DNA ügyészeinek zöme férfi, egerekként viselkednek, fakadt ki a vezetésükkel megbízott főügyész.
 
Az, hogy Anca Jurma nem kíván hosszabbítani a DNA élén, azért sem csoda, mert hétvégén durva felvételt tettek közzé a nagyváradi DNA egy évvel ezelőtti üléséről, ahol egyes korrupcióellenes ügyészek arról beszéltek, bűnvádi eljárásokkal szeretnének ráijeszteni a váradi táblabíróságon dolgozó egyes bírákra, hogy „lenyugodjanak”, és a DNA ügyészeinek szája íze szerint ítélkezzenek a korrupciós ügyekben.
 
A CSM ma kifejezte mélységes aggodalmát a felvételen elhangzottak miatt, és hogy ilyen ügyészi praktikákkal próbálják aláásni a bíróságok függetlenségét. A DNA központi vezetése még a hét végén elhatárolódott a botránytól, és azonnali kivizsgálást ígért.
 
Miközben azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy ha a felvételt közzé tévő nagyváradi ügyvédnek pusztán az lett volna a szándéka, hogy megszüntesse a bírók állítólagos zsarolását, és az ezt kilátásba helyező ügyészeket megbüntessék, akkor első körben nem nyilvánosságra hozta volna a felvételt, hanem megtette volna a szükséges feljelentéseket, és a sajtó helyett az illetékes hatóságokat értesítette volna.

Hirdetés