A rendőrök szerint sincs felkészülve Románia az EU-elnökségre?

Nőni fog a bűnözés, mert az amúgy is rendőrhiányos megyékből a fővárosba vezénylik a rendfenntartókat.
Hirdetés

Aggódnak a rendőrök, hogy a soros EU-elnökség átvétele miatt nőni fog a bűnözés Romániában. Mivel az Európai Unió és a tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóin fokozottabb rendőri jelenlétre lesz szükség, az amúgy is rendőrhiánnyal küszködő megyékből minden mozdítható rendfenntartót Bukarestbe fognak vezényelni. A döntést már most közölték a rendőri szakszervezetek képviselőivel, akik

aggodalmukat fejezték ki az intézkedés várható következményei miatt.

A szakszervezetek figyelmeztetnek, hogy a rendőrök nem tudnak egyszerre helyt állni a közrend fenntartásában és a nemzetközi találkozók biztonságának felügyeletében, így az utóbbival járó feladatok teljesítése árán akár 20-25 százalékkal nőhet az országban a bűnözés. Várhatóan a betörések, a zsebtolvajlás útján elkövetett lopások és az autófeltörések száma fog megugrani.

Románia minél jobb benyomást akar kelteni az európai vezetőkben, ennek érdekében a megyékből a fővárosba vezénylik a legújabb gépjárműveket. Erre Cosmin Andreica, az Europol nevű rendőr szakszervezet vezetője panaszkodott a Digi 24-nek. Míg Dumitru Coarnă arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrök áthelyezésének következményeit

az egyszerű állampolgárok fogják megszenvedni.

A belügyminisztérium legalább 20 olyan eseményt fog lebonyolítani, melyen magas rangú EU-s tisztségviselők fognak részt venni. Ilyen esetekben a gépkocsikíséreteket a közúti rendőröknek kell biztosítaniuk, akik emiatt nem tudják ellátni a forgalomirányításban betöltött hétköznapi szerepüket. Bogdan Toader, az Interpol szakszervezet közlekedésrendészetért felelős alelnöke szerint a fővárosiak már megszokhatták a forgalmi dugókat, de ami Bukarestben várható, az még számukra is kihívást fog jelenteni.

A belügyminisztérium ezzel szemben azt állítja, semmi ok az aggodalomra, Románia felkészült az EU-elnökségre, és nem fog növekedni a bűnözés a rendőrök átvezénylése miatt.

Az Eurostat adatai szerint egyébként Romániában teljesít szolgálatot a legkevesebb rendőr. Százezer lakosra mindössze 240 tiszt jut, míg az olyan országokban, mint Ciprus, Málta vagy Görögország, ennek a kétszerese.

Hirdetés