Elképesztő: még egy új sípályát sem sikerült botránymentesen átadni

Az átadás napján dobta be a törölközőt a felvonó.
Hirdetés

Botrányosra sikeredett az ország egyik leghosszabb sípályájának átadása Moldva északi részében, a Ráró-hegységben szombaton: az idegenforgalmi miniszter, Bogdan Trif jelenlétében forgalomba helyezett létesítményben két órára leállt a felvonó.

Az emberek igencsak nagy számban adtak hangot elégedetlenségüknek, amiért az illetékesek még arra sem voltak képesek, hogy legalább az első napon hibátlanul működjön a létesítmény, ráadásul amiatt is panaszkodtak, hogy nincs elég parkolóhely.

Az illetékesek arra fogták a gikszert, hogy túl alacsony volt a hőmérséklet, és a felvonót sem használták már több mint öt éve. Arra nem adtak magyarázatot, hogy egy sípályán megépített felvonónak milyen körülmények között kell működnie, ha ez alacsony hőmérsékletben nem megy.

A pályát egyébként kormánytámogatással újították fel, Bogdan Trif elmondta, hogy a 15 millió eurós befektetés 90%-át az idegenforgalmi minisztérium biztosította, és amennyiben sikerül a pálya második szakaszát is kialakítani, ez lesz a leghosszabb sípálya Romániában. 

Hirdetés

Mihăiţă Negură, Câmpulung Moldovenesc elöljárója szerint, ez jelenleg Moldva legmodernebb sípályája: hossza 2850 méter, 1220 méteres magasságból indul, az alja 765 méteren található, a szintkülönbség közel 500 méter. A pálya közepes nehézségű, drótkötélpályás felvonóval és éjszakai világítással is rendelkezik, a hóágyúk működését egy 10 000 köbméteres vízgyűjtő tóból biztosítják. A polgármester azt is elmondta, hogy a pályát felfele, 1564 méteres tengerszint fölötti magasságig bővítenék ki a második szakasszal. 

A sípálya kialakítása egyébként jellegzetesen romániai viszonyok között zajlott: már 2009-ben elkezdődött, és az eredeti terv szerint 2012 végén kellett volna átadni. A munkálatok 80 százalékának elvégzése után azonban támogatás nélkül maradt a projekt, így a folyamat leállt, és csak 2016 szeptemberében folytatták a munkát. 

Hirdetés