Fotók: Biró István / huntheater.ro
Színház az egész
szabot
2019. január 3. csütörtök, 20:00
A Ványa bácsi 150. előadását ünnepli a kolozsvári színház, még mindig alig kapni rá jegyet.

Január 6-án, vasárnap este 7 órától százötvenedik alkalommal játssza Csehov Ványa bácsi című előadását a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata – írja mai közleményében a színház. Az Andrei Șerban rendezte előadást 2007-ben mutatták be, tizenegyedik éve van műsoron.

 
Az előadás címszerepét Viola Gábor alakítja, további szerepekben Bíró József, Kézdi Imola, Györgyjakab Enikő, Pethő Anikó, Albert Csilla, Kató Emőke, Csutak Réka, Viola Gábor, Bogdán Zsolt, Orbán Attila, Sinkó Ferenc és Varga Csilla látható. 
 
Az előadás szövegét Paul Schmidt angol nyelvű változata alapján Koros Fekete Zsuzsánna fordította magyarra. Rendezőasszisztens: Keresztes Attila, dramaturg: Kelemen Kinga, díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu.
 
Jelenet a Ványa bácsiból | Fotó: Biró István
 
Andrei Șerban rendező így vallott a századik előadás után: „Minden rendezés szerencsejáték. Sose tudni előre, mi lesz a végeredmény. A Ványa bácsit három alkalommal rendeztem meg: New Yorkban, Kolozsváron és Szentpéterváron, mindig másképp. Az előadást mindenhol jól fogadták, de úgy sehol, mint Kolozsváron.”
 
„Egy minden szempontból kiemelkedő előadás: a színpadi tér ötletes kihasználása, a csehovi szöveg újító olvasata, az alakok eredeti, teljes mértékben jogos újradimenzionálása, hibátlan színészi alakítás. Elsősorban az a megható, ahogy Andrei Şerban alkotó módon megzabolázta a színházi teret, a színpad struktúráját és a színpadtechnikát. A színészek mindenütt játszanak, a nézőtér terének minden dimenziója ki van használva. Semmi sincs úgy, ahogy elvárnánk, a felkínált megoldások minden pillanatban meglepetést okoznak” – írta az előadásról Oltiţa Cântec írta a Teatrul Azi hasábjain.
 
A Ványa bácsi elnyerte a 2007-es év Legjobb előadása, Legjobb rendezése (Andrei Şerban) és Legjobb férfi alakítás (Hatházi András) UNITER-díját a Román Színházi Szövetségtől, valamint a 2007/2008-as évad Legjobb előadásának járó Színikritikusok díját.
 
Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a jegymester.ro weboldalon.
comments powered by Disqus
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.