A tőzsdei krach sem tántorította el a kormányt az adók körüli matatástól

Románia túl jó hely ahhoz, hogy itt hagyják a külföldi cégek – ebben bízik a kormány.
Hirdetés

A péntek estére összehívott rendkívüli kormányülésen, ahogy várható volt elfogadták az adóügyi módosításokra vonatkozó sürgősségi rendeletet. Többek között arról döntöttek, hogy:

  • három évre befagyasztják a háztartási fogyasztókkal szemben alkalmazott gáz- és villamosenergia-árakat,
  • a banki aktívákat megadóztatják 2%-nál magasabb bankközi hitelkamatláb (ROBOR) esetén,
  • az energetikai vállalatokra az üzleti forgalom 2%-ának megfelelő,
  • a távközlési vállalatokra az üzleti forgalom 3%-ának megfelelő,
  • a szerencsejátékokkal foglalkozó cégekre pedig az üzleti forgalom 2%-ának megfelelő adót vetnek ki.

Hogy ez mit jelent az érintett vállalatok számára, azt egyelőre nem nagyon lehet megmondani, de Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteki romániai látogatásán jelezte, megtörténhet, hogy az osztrák végek összepakolnak és elmennek a hatására. Erre reagálva Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta: véleménye szerint nem fognak kivonulni külföldi vállalatok Romániából, mert az ország vonzó térség Európában.

Darius Vâlcov, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója szerint sem kell komolyan venni a fenyegetéseket, mert akármilyen kis ország is Románia, mégis a második legnagyobb gázkitermelő az Európai Unióban, és a román bankpiacon a hozam az európai átlag háromszorosa. Meddig kéne még elviselnie a román államnak, hogy egy vállalat, amelynek 3,2 milliárd lejes forgalma van, 10 csomag cigarettát fizessen profitadó gyanánt? – tette fel a kérdést.

Bármilyen bizakodó is legyen a román kormány, a szakértők és Kurz is arra figyelmeztettek, hogy az esetleges beruházók visszalépése a munkahelyek elvesztését vonhatja maga után, ezért olyan adóügyi intézkedéseket tanácsos hozni, amelyek nemcsak jól hangzanak, hanem hatásosak is.

Hirdetés