Magyarok ellen hergelő facebookos hozzászólások miatt perel Árus Zsolt

Dan Tanasă és a székelyföldi románok civil fóruma ellen is panaszt emelt a Diszkriminációellenes Tanácsnál és a sepsiszentgyörgyi ügyészségen.
Hirdetés

A magyarok ellen uszító facebookos bejegyzések és az ezt generáló gyűlölködő hozzászólások miatt a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult, illetve ügyészségi panaszt is emelt Dan Tanasă és a székelyföldi románok civil fóruma ellen Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő. A tanács már többször megbüntette Tanasăt, aminek a nyomán megszüntette az azonnali hozzászólás lehetőségét a blogján. Ennek eredményeképpen a gyűlölködő hozzászólások „átköltöztek” a székelyföldi románok civil fóruma által kezelt Facebook-oldalra, ahol rendszerint provokatív felvezetésekkel teszik közzé Tanasă hangulatkeltésre alkalmas irományait, amire özönlenek a magyarokat sértő hozzászólások.

Árus Zsolt tájékoztatása szerint hiába figyelmeztette a Fórumot a sértő, uszító, diszkriminatív tartalmakra, nem érkezett érdemleges választ, ezért összegyűjtötte az elmúlt pár hónap terméséből 39 oldalnyi válogatott gyalázást, fenyegetést és uszítást, és panaszt tett mind Dan Tanasă, mind a székelyföldi románok civil fóruma ellen.

Egyrészt a Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult a büntetés és a sértő tartalmak eltávolítása érdekében kérve, hogy a tanács kövesse figyelemmel az említett Facebook-oldalt, másrészt panaszt emelt a sepsiszentgyörgyi ügyészségen uszítás és diszkriminációra való felbujtás miatt. Árus kérte, hogy a xenofób tevékenységre való tekintettel a bíróság számolja fel a Civil Fórumot, bár ennek elég kevés a valószínűsége. Arra viszont az előző tapasztalatok alapján joggal lehet számítani, hogy a Diszkriminációellenes Tanács ismét megállapítja a jogsértést és újabb büntetést szab ki.

Árus Zsolt arról is tájékoztatta a sajtót, hogy hétfőn Bukarest 3. kerületének bíróságán iktatták a Tanasă-féle ADEC egyesület feloszlatására vonatkozó kérést. Mivel az ebben az ügyben hozandó ítélet döntő kihatással lehet az összes folyamatban levő ADEC-es perre, a jogvédő azt javasolja a perekben érintetteknek, hogy kérjék az ügyek felfüggesztését mindaddig, míg jogerős ítélet nem születik.

Hirdetés