Leszoktatnák a többórás belvárosi kávézgatásról a kolozsváriakat

Szinte duplájára drágul a parkolás a városközpontban.
Hirdetés

Gondolkodásra késztetné a kolozsváriakat a városvezetés: a parkolódíjak emelésével ébresztené rá őket arra, hogy nem kell feltétlenül mindenhova gépkocsival menni. Sőt! Emil Boc polgármester azt reméli, a kincses város lakói a saját zsebükön tanulják meg: ideje letenni az autót. Ezekből ugyanis háromszor annyi van, mint 2000-ben volt:

200 ezer gépkocsi rója nap mint nap Kolozsvár utcáit, melyek nem lettek szélesebbek.

Hogy megszűrjék ezeket, ismét drágul a parkolás, és nem is kevéssel: január elsejétől 40 százalékkal kell többet fizetni azért, hogy valamelyik központbeli parkolóban, utcában hagyjuk az autót. A helyi tanács szerdai ülésén fogadta el az új díjszabást:

a városközpontban félórára 3,5, egy órára 7 lejt kell fizetni (az eddigi 5 lej helyett). Két óra állomásozás már ennek duplájába, 14 lejbe kerül. A város kevésbé központi részein az említett összegekért kétszer annyi ideig lehet parkolni. Emil Boc polgármester nem is rejtette véka alá, hogy

a fő cél: annyira megdrágítani a parkolást, hogy a kolozsváriaknak ne érje meg gépkocsival behajtani a városközpontba.

Ezáltal biztosítanák a folyamatos parkolási lehetőséget a belvárosban, érvelt.

Hirdetés

„Hogy ne érje meg 8 órára ott hagyni az autót, miközben bejövök kávézni a teraszra. Jöhetek közszállítási járművel is, vagy azt is megtehetem, ha kávézni akarok, hogy ne hajtsak be autóval a terasz bejáratáig”

– tanította civilizációra a kolozsváriakat Boc. Álljon meg a menet! – szóltak közbe – nem mindenki azért jön kocsival a belvárosba, hogy órákig kávézgasson, sokaknak ott a munkahelyük, a gyereket viszik óvodába, iskolába, vagy hivatalos ügyeiket intézik. Boc szerint a kávézgatók kiüldözésével épp számukra biztosítanák a helyet.

Hirdetés